Борис Теплов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Борис Теплов
руски психолог
Роден
Починал
28 ноември 1965 г. (69 г.)
Научна дейност
Област Психология

Борис Михайлович Теплов (на руски: Бори́с Миха́йлович Тепло́в) е съветски психолог, основател на школата по диференциална психология, към която също принадлежат В. Небьлицьн и В. Мерлин.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

От 1958 до 1965 е главен редактор на журнала "Въпроси по психология". Изучава вродените способности, характер, темперамент и разработва методи за тяхната обективна диагностика и измерване. Спори с Алексей Леонтиев, който отрича вродените способности и индивидуални различия и подчертава влиянието на средата върху човека.

Съчинения[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Теплов, Борис Михайлович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.