Бостънско въстание

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бостънско въстание
Славна революция
AndrosaPrisonerInBoston.png
Бостънското въстание на илюстрация от 19 век
Информация
Период18 април 1689 г.
МястоБостън, Масачузетс
РезултатРазделяне на доминиона Нова Англия
Страни в конфликта

Колонисти от Масачузетс

Flag of England.svg Нова Англия

Командири и лидери

Саймън Брадстрийт

Едмънд Андрос

Сили

2000

25
1 фрегата

Жертви и загуби

 

 

Бостънско въстание в Общомедия

Бостънското въстание (на английски: Boston revolt) е безкръвно въстание в град Бостън на 18 април 1689 година срещу администрацията на доминиона Нова Англия и неговия губернатор Едмънд Андрос.

През 1686 година английският крал Джеймс II реорганизира част от колониите в Северна Америка, обединявайки английските владения от Ню Хампшър до Ню Джърси в доминиона Нова Англия. За губернатор е назначен Едмънд Андрос, който скоро става непопулярен сред колонистите. Освен това предимно пуританското население на Масачузетс се опасява, че проведената от краля, който е католик, реформа има за цел и ограничаването на религиозните свободи в колониите.

През пролетта на 1689 година в колониите пристигат новините за Славната революция в Англия, която отстранява Джеймс II от трона. На 18 април организирани групи от местното опълчение и обикновени граждани задържат губернатора, неколцината му служители, както и някои англикани, подозирани в симпатии към него. Властта е поета от доскорошната администрация на отделните колонии и доминионът Нова Англия прекратява съществуването си.