Направо към съдържанието

Боян Илчев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Боян Илчев
български дисководещ

Роден
Починал
21 юли 1993 г. (26 г.)
Пловдив, България
ПогребанЦентрален траурен парк, Пловдив, Република България

Националност България
Боян Илчев в Общомедия

Боян Илчев (DJ Bobby I) е български диско-, радио- и телевизионен водещ от края на 80-те и началото на 90-те години на ХХ век.

Той е един от първите диджеи в България, фокусирали вниманието на публиката върху човека зад пулта и неговата работа. Програмите му се характеризират с богат стилов подбор, музикално разнообразие, перфектно смесване, умело рапиране и обаятелно водене. Това му спечелва многобройни почитатели и последователи, сред които са и едни от най-добрите български диджеи. От 1993 г. годишната награда за най-добър български дисководещ носи неговото име.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Боян Иванов Илчев е роден на 9 октомври 1966 г. в Пловдив. Започва да се занимава с музика от ранна възраст, свири на пиано, участва в световноизвестния детски хор на пловдивските момчета, с диригент Стефка Благоева. Събира и записва актуални денс хитове, търси информация за изпълнителите им в музикалните издания Melody Maker, NME (New Musical Express), Sounds и Billboard.

От пролетта на 1987 г. започва кариерата му като професионален диджей. Боян избира за свой артистичен псевдоним името Боби Ай (Bobby I).

DJ Bobby I в дискотека „Орбилукс“, София

В професионалната си кариера работи или гостува в почти всички големи български дискотеки тогава. По-известните нощни заведения, в които е миксирал Боян Илчев, са: нощен бар „Бели нощи“ в хотел „Ленинград“ (сега „Санкт Петербург“) и бар „Панорама“ в хотел „Марица“ в Пловдив, нощен бар „Рожен“ – Пампорово, бар „Бор“ – Велинград, дискотека-бар „9-и километър“ в Пловдив, дискотека „Асеница“ в хотел „Асеновец“ в Асеновград, бар „Ривиера“ в Стамболийски, бар „Бисер“ в Международния младежки център (ММЦ) в Приморско, дискотеките „Златна ябълка“ и „Русалка“ в Слънчев бряг, басейн бар „Пеликан“ на комплекса Дюни, бар „Флорида“ – Пловдив. През 1990 г. работи в дискотека „Джо“ в Зимния дворец на спорта в Студентския град в София, а година по-късно вече е дисководещ в най-елитното нощно заведение в България тогава – дискотека „Орбилукс“ в хотел „Орбита“ в столицата.

Печели два пъти – през 1991 и 1992 г., приза „Диджей №1 на България“. Води редица музикални предавания по националната телевизия: „Мелодия на годината“, „DJ училище“, класация в предаването „Събота, късен следобед“, рубрика в специализираното предаване за дискотечна музика и нощни заведения „Треска в събота вечер“, в което оценява като член на журито работата на състезаващи се помежду си дисководещи от цялата страна.

Има многобройни участия по радиостанции из цялата страна. Гостува в почти всички големи български градове, тъй като в началото на 90-те години популярността му нараства изключително много и често пъти е канен да гастролира.

В края на 1992 г. Боян Илчев стартира създаването на голям медиен проект: радио, телевизионен музикален канал и музикално списание. Събира екип от професионалисти, намира финансиране и технологично оборудване за медията, но осъществяването ѝ е прекъснато от внезапната му кончина.

Боян Илчев умира при инцидент, докато паркира автомобила в гаража си на бул. “Руски” в Пловдив, когато го връхлита автобус. [1]

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

DJ Bobby I

През 1991 г. Боян Илчев издава първия си авторски запис – аудиокасета с миксирана музика под заглавието „Megahits Mix Vol. I `Orbilux`“. Касетата е записана в дискотека „Орбилукс“, съдържа по 9 песни от двете си страни, включително и авторски рап „Who Are The D.J.?“. Авторският диско-микс е издаден на аудиокасета от звукозаписната компания „Унисон“.

След успеха на първия миксиран диско запис на DJ Bobby I през пролетта на 1992 г. „Унисон“ издава и втора част – „Megahits Mix Vol. II“, записан на 25 април 1992 в дискотека „Орбилукс“. Следвайки успешния пример на Боян Илчев, и други български дисководещи и звукозаписни компании записват и издават свои касети. През есента на 1992 г. на пазара се появява и първата касета, в която 10-те най-добри диджея на България са представени с подбрано от тях любимо парче от своите програми. „Megahits Mix Vol. II“ съдържа по 9 песни от двете страни, като от страна „Б“ е и авторският рап на DJ Bobby I „Waiting 4 The Right Time“. Всяка от двете страни започва с кратка интродукция от бийтове, брейкове, джингли и скречове на Илчев.

„The Best Of... Megahits Mix Vol. III: And More Christmas Party At Orbilux“ излиза на българския музикален пазар непосредствено преди коледните и новогодишни празници на 1992 г. Компилацията съдържа по 9 песни от двете си страни, включително и превърналия се вече в традиционен авторски рап на Боби „Push The Beat“. Записът е направен през есента на 1992 г. в дискотека „Орбилукс“, а беквокалите в записа са на: DJ Стивън (Стефан Крачанов), DJ Илко (Илин Гривишки) и DJ Ромпи (Росен Иванов).

Четвъртата и последна аудиокасета с диско-записи на Боян Илчев „Megahit Mix Vol. IV: Cool Summer Party In `Folrida`“ се появява на пазара в края на месец юли 1993 г., няколко дни след като загива. Страна „А“ съдържа 8 песни, а страна „Б“ – 7, сред които и рапирането на DJ Bobby I „Hello Babe“, върху едноименната песен на Sterling Silver & Mac Delight издадена като максисингъл през 1989 г. от ZYX Records в Германия. Записът на касетата е направен в дискотека „Флорида“ (в Младежкия дом) в Пловдив.

Албуми[редактиране | редактиране на кода]

  • Megahits Mix Vol. I `Orbilux` – 1991 г. [2]
  • Megahits Mix Vol. II – 1992 г. [3]
  • The Best Of... Megahits Mix Vol. III: And More Christmas Party At Orbilux – 1992 г. [4]
  • Megahit Mix Vol. IV: Cool Summer Party In `Florida` – 1993 г. [5]

Техника[редактиране | редактиране на кода]

Техниката, с която най-често работи, е:

Цитати[редактиране | редактиране на кода]

Девизът, от който Боян Илчев – DJ Bobby I винаги се ръководи в своята работа е: Only The Best Is Good Enough!/ „Само най-добрият е достатъчно добър!“.

В обложката на последната, четвърта аудиокасета Боян Илчев пише следното: "Всички, които притежават тази касета, могат да бъдат сигурни, че са избрали най-доброто! Точно това, което е най-необходимо за Вашето лятно парти, и това, което е част от неповторимата атмосфера на дискотека „Флорида“, е поредният „Megahit Mix“. В тази уникална компилация (както и в предишните три), всички миксове, рапове, скречове и други специални ефекти са записани на живо без използването на студийна техника (с малки изключения). Втората част на „Megahit Mix Vol. IV“ е специален бонус (без анонси) за всички диджеи, които ще използват този микс в своите дискотеки.".

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]