Бранимир Заимов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бранимир Заимов
български дипломат
Роден

Националност Флаг на България България
Образование Софийски университет „Св. Климент Охридски“
Кингс Колидж
Политика
Професия дипломат
Посолство Канада
посланик 2000 – 2004
ООН
представител 2007 – 2010
Посолство Ирландия
посланик 2014 – 2019
Семейство
Баща Стоян Заимов
Съпруга Ана Заимова
Деца Стоян, Борислав и Александър

Бранимир Заимов е български дипломат, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Република Ирландия.[1]

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Бранимир Стоянов Заимов е роден на 19 януари 1958 г. в град София в семейството на офицера и дипломата Стоян Заимов и Райна Костадинова. Той е внук на генерал Владимир Заимов.

Средното си образование получава в Делхи, Индия. След това завършва право в СУ „Климент Охридски“, международно право в Дипломатическата академия в Москва и специализира следдипломна квалификация по право на Европейския съюз в „Кингс колеж“, Лондон.[1]

Кариерата си започва като юрист по закрила на индустриалната собственост в Българската търговско-промишлена палата. Постъпва в МВнР през 1989 г. Бил е директор на дирекция „Консулски отношения“, и.д. директор на „ООН и глобални въпроси“.

От 2000 г. до 2004 г. е извънреден и пълномощен посланик на Българя в Канада. Преди и след това е работил в дипломатическото представителство на Република България във Великобритания. През периода 2007 – 2010 г. е зам.-постоянен представител на България в ООН (Ню Йорк) и зам.-председател на Комитета на ООН за отношенията със страната-домакин. [1]

От 2010 г. до назначаването му за посланик в Ирландия през 2013 г. е директор на дирекция „Международно право и юридически въпроси“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]