Брас

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Брас (на нидерландски: bras) – въжета, снасти на бягащия такелаж, закрепяна на нока на реята (или спинакер-гика на ветроходната яхта) и служещи за обръщане на платната по хоризонтала[1]. Спинакер-гика има и контра-брас, провеждан от неговия нок към носа.

Всяка рея има два браса, ляв и десен, летящата бом-брам-рея няма брасове, а грот-реята на големите съдове има два браса, вървящи напред, и два, назад. Брасовете на наветрения борд на съда се наричат наветрени брасамове, брасовете от противоположния борд – подветрени.

За обозначаване на това, какви реи на коя мачта обслужват брасовете, към тяхното наименование се прибавя названието на мачтите и реите: фок-брасове, грот-брасове и т.н.

Въжето, единият край на който се закрепя в уше на бугела на нока на реята, а втория завършва в блок, през който е прокаран брас, се нарича брас-шкентел.

Обръщането на реите с помощта на брасове се натича брасовка (от глагола – брасовам).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Брасы// Военная энциклопедия: [в 18 т.] / под ред. В. Ф. Новицкого [и др.]. – СПб.; [М.]: Тип. т-ва И. В. Сытина, 1911 – 1915.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Брас“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​