Брижит Бардо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Бриджит Бардо)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Брижит Бардо
Brigitte Bardot.jpg
Брижит Бардо през 1968 г.
Родена
Активни години 1952 – 1973
Подпис Brigitte Bardot Signature.svg
Страница в IMDb
Уикицитат
Уикицитат съдържа колекция от цитати от/за

Брижит Бардо[1][2][3][4](на френски: Brigitte Bardot, също грешно и като английска транскрипция появила се в началото на 21 век Бриджит Бардо) е френска актриса, певица и манекенка, която по-късно става активист за правата на животните. Тя е един от най-известните секс символи на 1950-те и 1960-те години.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е в Париж на 28 септември 1934 г. в семейството на индустриалец. Бардо е амбициозна балерина в началото на живота си. Тя започва актьорската си кариера през 1952 г. След като се появява в 16 комедийни филми, които са имали ограничено международно издаване, тя става световноизвестна през 1957 г., след участието си в противоречивия филм И бог създаде жената“. Бардо привлича вниманието на френските интелектуалци. Тя е темата за есето на Симон дьо Бовоар – „Синдрома на Лолита“, където Бардо е представена като „локомотив на женската история“ и е изградена върху екзистенциалните теми, за да я представи като първата и най-освободената жена на следвоенна Франция.

Бардо се оттегля от развлекателната индустрия през 1973 г. По време на кариерата си в шоу-бизнеса, тя участва в 47 филма, изпълнение в няколко музикални предавания и записани над 60 песни. Тя е носител на Ордена на Почетния легион през 1985 г., но отказа да го приеме. След пенсионирането си, тя се утвърждава като активист за правата на животните. През 2000 г., тя поражда полемика, като критикува имиграцията и исляма във Франция и е била глобена пет пъти за подбуждане на расова омраза.

Ранен живот[редактиране | редактиране на кода]

Бардо е родена в Париж, дъщеря на Луи Бардо (1896-1975) и Ан-Мари Бардо (1912-1978). Луи има инженерна степен и работи с баща си, Шарл Бардо, в семейния бизнес. Луи и Ан-Мари се женят през 1933. Бардо израства във високата средна класа римокатолически бдителен дом. Когато е на седем е приета в частно училище. Тя ходи на училище три дни в седмицата, в противен случай учи у дома си. Това дава време за уроци по танци в студиото на Мадам Бургет по три дни в седмицата. През 1947 г. Бардо е приета в Консерваторията в Париж. В продължение на три години тя ходи на балет при руския хореограф Борис Князев. Една от съученичките ѝ е Лесли Карон.

По покана на познат на майка ѝ, тя участва в модно шоу през 1949 г. През същата година, тя позира за модното списание „Jardin des Modes“, управлявана от журналистката Елен Лазареф. На 15-годишна възраст, тя се появява на мартенската корица на Elle през 1950 и е забелязана от един млад кинорежисьор Роже Вадим, докато гледа деца. Той показа списанието на режисьора и сценарист Марк Алегрет, който предлага на Бардо възможност да се яви на прослушване за Les lauriers sont coupés. Въпреки, че Бардо получава ролята, филмът е прекратен, но я кара да помисли за кариера на актриса. Познанство ѝ с Вадим, който присъства на прослушването, повлиява бъдещият ѝ живот и кариера.

Брижит Бардо през 1962 г.
Брижит Бардо през 2002 г.

Избрана филмография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Енциклопедия „В света на киното“ в 3 тома, 1982 г.
  2. „Каталог на игралните филми в България до 1983 г.“, 1984 г.
  3. „Съвременна българска енциклопедия“ 1993 г., „Елпис“
  4. Еднотомна „Енциклопедия АЯ“, 1999 г., БАН

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]