Броеница

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search
Броеници с различни видове мъниста

Броеницата е връв с възли или нанизани зърна (мъниста) от дърво, или друг материал.

Произход и предназначение[редактиране | редактиране на кода]

През древността и Средновековието, когато не са съществували механични или електронни броячи, хората са използвали броеници, за да не допускат грешки при преброяването на добитъка, стоките в складовете и други. Наличието на броеница е подчертавало социалния статус на нейния притежател, като собственик на много стока, която да брои. Така броениците от чисто практична са придобили естетическа функция. Появяват се броеници, изработени от кехлибар и други, скъпи за времето си, материали.

В религиите броениците се използват за броене на изречените молитви, направените поклони и други действия.

Броеницата в Православието[редактиране | редактиране на кода]

Светите подвижници в Православието използват молитвената броеница като подходящ за всяко време и условия външен израз на непрестанната молитва. Според Българската православна църква, молитвената броеница е средство, чрез което вярващите се концентрират в общението си с Бога, заставайки непосредствено пред Божието Лице, макар и да им е трудно в началото да Го разпознаят, като присъствие. В резултат на това непосредствено общение, вярващите събират в себе си очистващата, просветяваща и обожествяваща благодат, и душата им става „храм на Светия Дух“.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Христова, Анула. Молитвената броеница и как да я ползваме. // Официален сайт на Св. Синод на БПЦ – Българска патриаршия, 12.07.2010. Посетен на 03.04.2016.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]