Брутия Криспина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Брутия Криспина
Bruttia Crispina
римска императрица
Бюст на Брутия Криспина
Бюст на Брутия Криспина

Родена
164 г.
Починала
191 г. (27 г.)
Управление
Период178182 г.
ПредшественикФаустина Млада
НаследникФлавия Тициана
Семейство
РодАнтонини
БащаГай Брутий Презенс
Братя/сестриЛуций Брутий Квинтий Криспин
СъпругКомод
Брутия Криспина в Общомедия

Брутия Криспина (на латински: CRISPINA AVGVSTA, Bruttia Crispina; * 164; † 187/188, Капри) е римска императрица, съпруга на римския император Комод. Има титлата Августа.[1]

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Брутия Криспина на един сестерц

Криспина е дъщеря на Гай Брутий Презенс, който два пъти е бил римски консул. Сестра е на Луций Брутий Квинтий Криспин (консул 187 г.). Внучка е на Лаберия Хостилия Криспина, дъщеря на Маний Лаберий Максим. Баща ѝ произхожда от Volceii, Лукания. Семейството ѝ се е ползвало с доверието на императорите Адриан, Траян, Антонин Пий и Марк Аврелий.

Римска императрица[редактиране | редактиране на кода]

През лятото на 178 г. Криспина се омъжва за Комод. Церемонията е била скромна, но все пак събитието е било отбелязано с отсичането на нова емисия монети. Както повечето бракове между младежи от висшето римско общество и бракът на Криспина и Комод е уреден и има политически характер: идеята за него възникнала по време на среща между Марк Аврелий и Гай Брутий. Комод не харесвал съпругата си – тя е била красива, но според слуховете и много високомерна, а и безплодна.

През 182 г. Криспина е обвинена в изневяра и измяна и по заповед на съпруга ѝ е заточена на остров Капри, където е и екзекутирана. Често убийството ѝ се свързва със заговора на Луцила срещу Комод. Някои учени датират смъртта ѝ към 187 г.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Boatwright, Mary T. (2003). Hadrian and the Cities of the Roman Empire. Princeton: Princeton University Press. p. 64. ISBN 978-0-691-09493-9.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]