Булонска декларация

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Семействата Заменхоф и Мишо на първия Световен есперантски конгрес

Декларацията за същността на есперантизма (на есперанто: Deklaracio pri la esenco de Esperantismo), обикновено наричана Булонска декларация (на есперанто: Bulonja Deklaracio), е исторически документ, който установява някои важни предпоставки и принципи на есперантското движение.[1] Декларацията е написана от Людвик Заменхоф и е ратифицирана през 1905 г. от присъстващите на първия Световен есперантски конгрес, проведен в Булон сюр Мер, Франция.[2]

Съдържание[редактиране | редактиране на кода]

Декларацията от Булон се състои от въведение и пет точки.

Във въведението Заменхоф пояснява, че петте точки от Декларацията са необходими, тъй като много хора разбират погрешно естеството на есперантското движение. Петте точки са до голяма степен отговор на тези широко разпространени по това време заблуди.

  1. Есперантизмът е движение, което подкрепя есперанто като международен помощен език. На движението не може да бъде придаден никакъв друг смисъл. То е политически, религиозно и морално неутрално и не се стреми да замени съществуващите езици, а само да ги допълни.
  2. Тези, които подкрепят есперанто, правят това, тъй като това е най-реалистичният международен помощен език, който съществува, и работят за по-нататъшното му развитие въз основа на тази цел.
  3. Есперанто не принадлежи на никого. Всеки може да го използва по каквато и да е причина, която му харесва.
  4. Основи на есперанто“ е единственият, вечен, задължителен фундамент на есперанто и не може да бъде променян. В друго отношение, есперанто не зависи от никаква юридическа власт, управителен орган или отделно лице, включително и от самия Заменхоф. Ако лингвистичната материя не е обхваната в „Основите“, то от индивида зависи как да се справи с въпроса.
  5. Есперантист е всеки, който говори свободно на есперанто. Участието в есперантската общност се насърчава, но не е задължително.[3]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Schor, с. 90
  2. Schor, с. 90
  3. Boulogne Declaration. // Архивиран от оригинала на 6 май 2014. Посетен на 16 ноември 2017.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Declaration of Boulogne“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода и списъка на съавторите.