Бумки

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Бумки
Bombina bombina 1 (Marek Szczepanek).jpg
Fire-bellied Toad by Trisha.jpg
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Amphibia Земноводни
разред: Anura Безопашати земноводни
семейство: Bombinatoridae Бумкови
род: Bombina Бумки
Научно наименование
Уикивидове Bombina
Oken, 1816[1]
Видове
Бумки в Общомедия

Бумките (Bombina) са род дребни жаби, обикновено с дължина 4-7 cm. В миналото те са класифицирани в семейство Кръглоезични (Discoglossidae), но поради различия в морфологията, биологията и поведението са отделени в отделно семейство Бумкови (Bombinatoridae), заедно със сходния род Barbourula.

Характерно за бумките е оцветяването на корема в червено или жълто на черни петна. То служи като апосематично оцветяване, предпреждавайки хищниците за техния лош вкус. Останалата част от кожата им има по-неутрални цветове — зелено или тъмнокафяво.

Бумките се срещат в по-голямата част от Европа и Азия, като родът включва осем известни вида. Най-едри са B. maxima, които достигат дължина от 6-7 cm и се срещат в Южен Китай.

В България се срещат два вида — червенокоремна бумка (B. bombina) и жълтокоремна бумка (B. variegata). За тях е известно, че могат да се кръстосват помежду си и потомството им е способно да се размножава. В областите, където ареалът им се застъпва, се наблюдава зона, изобилстваща от подобни хибриди.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Fire-bellied toad“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.  
  1. указано в: Обединена система за таксономична информация, дата на публикуване: 2009, дата на проверка: 19 септември 2013