Жълтокоремна бумка

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Жълтокоремна бумка
Bombina variegata (Marek Szczepanek).jpg
Bombina variegata 32.jpg
Природозащитен статут
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Amphibia Земноводни
разред: Anura Безопашати земноводни
семейство: Bombinatoridae Бумкови
род: Bombina Бумки
вид: Bombina
variegata
Жълтокоремна
бумка
Научно наименование
Уикивидове Bombina variegata
Linnaeus, 1758 г.
Разпространение
Bombina variegata dis.png
Жълтокоремна бумка в Общомедия

Жълтокоремната бумка (Bombina variegata) е вид водна жаба.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Жълтокоремната бумка се среща в континенталната част на Западна и Централна Европа от Пиренеите до Южна Полша и Карпатите. В България се среща в цялата страна. Освен в канавки с вода тя се среща в малки блата и локви, в полупресъхнали потоци и рекички, рядко в по-големи водоеми. Живее както в равнините така и в планините, където е установена и на 1900 м надморска височина. Високо в планините тя се среща в студени локви и езера.

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Жълтокоремната бумка е активна през светлите часове на денонощието. Тя се храни предимно с дребни сухоземни животни най-вече бръмбари. Значителен дял от храната ѝ са водни организми, най-вече насекоми. Между тях се срещат в големи количества и ларви на комари, основната част от които поглъща под водата. Жълтокоремната бумка е силно привързана към водата. През деня тя често се грее на слънце в самия водоем, като подава главата си над повърхността на водата, а тялото си държи наклонено към нея, с изпънати назад и широко разтворени задни крака. Щом бъде подплашена, дребната жаба бързо отплува към дъното, където се скрива сред водораслите или се заравя в тинята. Рядко се отдалечава на повече от 30 – 40 cm от водата, освен в дъждовни нощи. Зимата жълтокоремната бумка прекарва във вцепенено състояние на сушата, скрита между камъни или под паднали листа. Отделни екземпляри могат да достигнат възраст от 10 години.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Между средата на април и юли жълтокоремната бумка снася поединично или на малки групи общо от 50 до 200 яйца, които прилепва към подводни растения.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

Жълтокоремната бумка е защитена от Приложение II на Бернската конвенция и от Приложение II на Закона за биологичното разнообразие.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Бешков, Владимир и др. Земноводни и влечуги в България. Пенсофт, 2002. ISBN 978-954-642-147-0.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]