Бурундуци

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бурундуци
Класификация
клон:Holozoa
царство:Животни (Animalia)
клон:Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
(без ранг):Амниоти (Amniota)
(без ранг):Синапсиди (Synapsida)
(без ранг):Терапсиди (†Therapsida)
клас:Бозайници (Mammalia)
разред:Гризачи (Rodentia)
семейство:Катерицови (Sciuridae)
триб:Marmotini
род:Бурундуци (Tamias)
Научно наименование
Illiger, 1811
Бурундуци в Общомедия
[ редактиране ]

Бурундуците (Tamias) са род малки бозайници от семейство катерицови (Sciuridae) с характерни ивици по гърба. С изключение на един вид живеещ в Азия всички останали обитават Северна Америка[1][2]

Начин на живот[редактиране | редактиране на кода]

Тези дребни бозайници изпълняват няколко важни функции в горските екосистеми. Техните дейности – прибиране на реколтата и презапасяването със семена от дърветата играят ключова роля в поддържането на равновесието в природата. Те консумират много различни видове гъби, включително и тези, участващи в симбиоза с дървета и са важен фактор за разпространение на спорите на подземни труфели, които са съвместно еволюирали с тези и други подобни бозайници.

Бурундуците играят важна роля като плячка за различни агресивни бозайници и птици, но също така и те са хищници понякога, особено по отношение на яйца на птици и току-що излюпилите се пиленца.

Тези катерици изграждат просторни дупки, които могат да бъдат повече от 3,5 m дължина с няколко добре скрити входове. В спалните помещения се поддържат изключително чисти, а черупките и изпражненията се съхраняват в отпадъчни тунели.

Хранене[редактиране | редактиране на кода]

Катерицата се катери на дърво в парка Йелоустоун

Бурундуците са всеядни. Храната им може да бъде зърна, ядки, плодове (ягоди, малини, боровинки, къпини), яйца на птици, малки жаби, гъби, насекоми и понякога малки бозайници като млади мишки. В началото на есента, много от видовете започват да складират хранителни запаси в своите дупки за зимата. Други видове правят множество малки скривалища с храна. Тези два вида поведение се наричат скрито презапасяване и разпръснато презапасяване. Тези, които се презапасяват скрито остават в своите гнезда до пролетта. Торбичките на бузите им помагат да носят голямо количество храна то техните дупки, независимо дали е за складиране или консумиране.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Източните бурундуци се размножават 2 пъти годишно – рано пролетта и после рано лятото, като ражда по 4,5 малки. Западните бурундуци се размножават само веднъж всяка година. Малкото излиза от дупката след около шест седмици а след още около две започва да се грижи само за себе си.

Класификация[редактиране | редактиране на кода]

Подрод Eutamias

Подрод Tamias[3]

Подрод Neotamias

Източници[редактиране | редактиране на кода]