Бъртрам Томас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Бъртрам Сидни Томас (на английски Bertram Sidney Thomas) (13 юни 1892, Бристол - 27 декември 1950, пак там) английски дипломатически агент, изследовател на Арабския п-ов.

Завършва Тринити Колидж в Кеймбридж. Известно време е държавен пощенски служител, след което по време на Първата световна война е дипломатически представител в Белгия. През 1916-1918 пребивава в Ирак и като офицер от британския окупационен корпус участва в няколко сражения. От 1918 до 1922 военен аташе в британското посолство в Ирак, а след това заема същата длъжност в посолството в Йордания. От 1925 до 1932 е назначен за министър на финансите на султана на Маскат. През целия този период на пребиваването си в арабските страни, много добре изучава диалектите на арабските езици и обичаите на няколко племена. В качеството си на държавен служител на Оман предприема три експедиции в югоизточната част на Арабския п-ов и става първия европеец, който пресича пустинята Руб ал Хали.

През зимата на 1927 с камили от Сур в Оман преминава около 1000 км през южните погранични земи до административния център на провинция ЗуфарСалала (17°01′ с. ш. 54°05′ и. д. / 17.016667° с. ш. 54.083333° и. д.. През зимата на 1929-1930 в опит да пресече пустинята Руб ал Хали, преминава около 300 км на север от Салала до 20º с.ш.

В началото на октомври 1930 отново пристига от Маскат в Салала, като замисля нов опит за пресичане на пустинята, но узнава, че там е започнала междуплемена война. Повече от месец той изследва близколежашите крайбрежни планини Кара и вече се кани да се връща, когато става ясно, че група бедуини от 40 човека са съгласни да го придружат през пустинята. На 1 декември Томас започва движението си на северозапад, а след това от кладенец на кладенец (някои разположени на пед до осем дни един от друг) първи пресича пустинята Руб ал Хали и в началото на февруари 1931 достига до Катар в района на Доха. Пресичайки пустинята той открива станалите известни по-късно "Пеещи пясъци".

Освен знаменитата си книга "Arabia Felix" (в превод "Щастлива Арабия") Томас написва и "The Arabs: The Epic Life Story of a People Who Have Left Their Deep Impress on the World" (London: T. Butterworth, 1930; Garden City, New York: Doubleday, Doran and Co., Inc., 1937), в които описва живота на бедуините. По-късно публикува "Граматика на диалектите в югоизточната част на полуострова" и книга по етнография на този район.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Магидович, И. П. и В. И. Магидович, Очерки по истории географических открытий, 3-то изд. в 5 тома, М., 1982-86 г. Т. 5 Новейшие географические открытия и исследования (1917 – 1985), М., 1986 г., стр. 101. http://www.bookshunt.ru/b31132_ocherki_po_istorii_geograficheskih_otkritij_t.5
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Bertram Thomas“ в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница. Вижте източниците на оригиналната статия, състоянието ѝ при превода, и списъка на съавторите.