Бяла бреза

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Бяла бреза
Природозащитен статут
LC
Незастрашен[1]
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Фабиди (fabids)
разред:Букоцветни (Fagales)
семейство:Брезови (Betulaceae)
род:Бреза (Betula)
вид:Бяла бреза (B. pendula)
Научно наименование
Roth, 1788
Разпространение
Синоними
Бяла бреза в Общомедия
[ редактиране ]

Бялата бреза (Betula pendula) е широколистно листопадно дърво с добре развита коренова система. Характерно в кореновата система на бялата бреза е, че по-развити са страничните корени, които водят началото си почти от основата на растението. За разлика от тях главният корен е сравнително малък и къс. Почвите, върху които бялата бреза се развива най-добре, са сиви горски и кафяви горски почви. Стъблото на бялата бреза е сравнително тънко и е покрито с бяла кора, която периодично пада на тънки люспи. Характерния за кората бял цвят се дължи на съдържанието на веществото бетулин в нейния състав. Това е единственото бяло багрило, съществуващо в природата.

На височина бялата бреза достига до около 30 метра. Формата на листната петура е ромбовидна до почти триъгълна (т.е. делтоид). Ръбът на листата е двойно назъбен. Листата са свързани с дълги листни дръжки към клоните на дървото.

Мъжките съцветия на бялата бреза представляват дълги висящи реси. Всяка реса е изградена от много на брой малки цветове. Всеки цвят на брезата е изграден от четириделен околоцветник и от 2 до 3 тичинки. Женските цветове също са събрани в реси, но за разлика от мъжките реси, женските са с яйцевидна или кълбовидна форма. Всеки женски цвят разполага с плодник с двуделно близалце. Цъфтежът на бялата бреза продължава около месец и половина. Оптималната възраст на бялата бреза е около 150 години.

Приложение[редактиране | редактиране на кода]

В България, бялата бреза се използва изключително за залесяване на паркови и парково-градски райони. Това е така поради сравнително бързия растеж на брезата през първите десетилетия. Дървесината се използва предимно за производство на шперплат. От бялата бреза се извлича катран.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Betula pendula (Roth, 1788). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 3 януари 2023 г. (на английски)