ВМРО – Народна партия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от ВМРО-НП)
Вижте пояснителната страница за други значения на ВМРО.

Вътрешна македонска революционна организация – Народна партия
Ръководител(и)Любчо Георгиевски
Основана4 юли 2004 г.
СедалищеСкопие, ул. „Никола Вапцаров“ 2
Член наАлианс на консерватори и реформисти в Европа
ИдеологияНационален консерватизъм
Християндемокрация
Сърбофобия[1][2]
Цветовечервено, жълто, черно
Събрание на Северна Македония
1 / 120
СайтОфициален сайт

Вътрешна македонска революционна организация – Народна партия (на македонска литературна норма: Внатрешна македонска револуционерна организација – Народна партија, ВМРО-НП) е политическа партия от Северна Македония. Партията е с християн-демократическа ориентация, като работи за влизането на Северна Македония в НАТО и Европейския съюз.

ВМРО-НП е сред основните критици на ВМРО-ДПМНЕ, конкретно за проекта „Скопие 2014“ и неуспешните преговори по спора за името на страната с Гърция[3].

История[редактиране | редактиране на кода]

Партията е основана от Любчо Георгиевски, след като се отказва от председателския пост на ВМРО-ДПМНЕ през 2003 г. Любчо Георгиевски е „неформален лидер“ на ВМРО-НП, докато първи председател е Весна Яневска, а след нея Георги Трендафилов. На парламентарните избори през 2006 г. ВМРО-НП получава 57 204 гласа или 6,1% от общия вот, като получава шест депутатски места[4]. Заради несъгласие с политиката на партията през март 2007 г., депутатът Георги Оровчанец напуска партията[5], а през юни 2007 г. от нея са изключени депутатите Весна Яневска и Валентина Божиновска[6].

На предсрочните парламентарни избори в Северна Македония през 2011 г., ВМРО-НП получава 28 217 гласа или 2,51% от общия вот, като не успява да вкара собствени депутати в народното събрание[7]. До 1 февруари 2012 г. председател на партията е Мариян Додовски, който обаче я напуска и се присъединява към ВМРО-ДПМНЕ. На 15-ия извънреден конгрес на партията от 26 февруари, Любчо Георгиевски е избран на негово място за председател, но съдът в Северна Македония отказа да впише приетите промени. Според Любчо Георгиевски това е опит на управляващата партия да се саморазправи с опозицията[8]. Половин година по-късно Любчо Георгиевски все пак е вписан като председател на ВМРО-НП[9].

На предсрочните парламентарни избори през 2014 г. получава само 16 772 гласа или 1,5% от общия вот и нито един мандат. На предсрочните парламентарни избори от декември 2016 г. е част от коалиция „ВМРО за Македония“, като печели 24 505 гласа или 2,06% от общия вот, не печели места в парламента.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]