Вайсензее (езеро в Австрия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вайсензе
Weißensee
— сладководно езеро —
46.7055° с. ш. 13.3405° и. д.
Местоположение в Австрия
МестоположениеАвстрия
ПритоциMühlbach, Almbach
ОттокWeißenbach към Драва
Дължина11,6 km
Площ6,5 km²
Дълбочина99 m
Воден обем7,45 km³
Надм. височина930 m
Водосб. басейн46 km²
Вайсензе в Общомедия

Вайсензе (на немски: Weißensee) е езеро в Австрия, във федералната област Каринтия, в района на Гайлталските Алпи.

То се намира на височина 930 m надморска височина (над нивото в Адриатическо море[1]) и по този начин е най-високо разположеното езеро от големите езера в Каринтия. По-голямата част от езерото принадлежи на община Вайсензе, а късият източен бряг е към община Щокенбой.

Общи сведения[редактиране | редактиране на кода]

Вайсензе е дълго 11,6 km дълго, най-широкото място е 900 m, а най-голяма дълбочина – 90 m. Водосборният му басейн е 46 km². Повърхността му е 6,5 km². Бреговата ивица е 23 km и една трета от нея е застроена. Останалата част е природозащитен обект.

Екологично състояние[редактиране | редактиране на кода]

Около езерото през 1969 г. е изградена кръгова канализация, която предотвратява попадането в него на отпадни води от околните селища. Поради тази причина качеството на водата на езерото е високо и то е отлична риболовна зона. С видимостта си до 6 m дълбочина и качества, отговарящи на критериите за питейна вода, то представлява идеално място за къпане, като температура на водата достига до 24 °C. За запазване на качеството на водата в езерото е забранено използването на двигатели с вътрешно горене (прави се изключение за някои служебни цели – редовното корабоплаване, полиция, водни спасители, селско и горско стопанство).

Туризъм и спорт[редактиране | редактиране на кода]

В околността на езерото се намират няколкостотин километра мрежа от туристически пешеходни и велосипедни пътеки от различни степени на трудност. На най-тясното място на езерото преминава мост, съединяващ северния и южния бряг на езерото.

През зимата от декември до март езерото замръзва с дебелина на ледената покривка до 58 cm. Това позволява там да се провеждат състезания по маратон с кънки на естествен лед.

През 2007 г. на езерото се провежда първият световен шампионат по подводен хокей на лед. При това игрището се намира от долната страна на леда и шайбата е изработена от дърво и стиропор. Играят по двама играчи от отбор.[2][3]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Националните системи на Австрия, Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Северна Македония и Албания за височини в геодезията използват средното ниво на водата в Адриатическо море.
  2. Timo Blöß: Extremsport : Puckjagd unterm Eis. In: Spiegel Online, spiegel.de, 22. Februar 2007, abgerufen 7. Januar 2021.
  3. APA/ris: Eishockey mit Neoprenanzug und Schwimmflossen web.archive.org, derstandard.at, 20. Februar 2013, abgerufen 7. Januar 2021.