Вакуумен влак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Вакуумен влак (английски: vactrain, от vacuum tube train) e предложен преди ок. 100 г. (но все още неосъществен) проект за високоскоростен железопътен транспорт.

Ще включва изграждането на маглев влакови линии чрез евакуирани (безвъздушни) или отчасти евакуирани тръби или тунели. Макар че технологията в момента се изследва за разработване от регионални железопътни мрежи, нейните поддръжници са предложили създаването на вакуумни влакове за трансконтинентални пътища за формирането на глобална мрежа. Липсата на въздух в тунелите и на въздушно съпротивление ще позволи на влаковете да използват много малко енергия и да се движат с невероятни скорости - до 4000–5000 mph (6400–8000 км/ч) или 5–6 пъти скоростта на звука на височината на морското равнище и при стандартни условия, според Канал Дискавъри, „Екстремно инженерство“, „Трансатлантически тунел“.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. "Трансатлантически тунел". Джоузеф Гиота (четящ текста), Powderhouse Productions. Екстремно инженерство Канал Дискавъри. 16 април 2003.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Vactrain“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]