Вакуумен влак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Jump to navigation Jump to search

Вакуумен влак (английски: vactrain, от vacuum tube train) e предложен преди ок. 100 г. (но все още неосъществен) проект за високоскоростен железопътен транспорт.

Включва изграждането на влакови линии маглев чрез вакуумирани (безвъздушни) или частично вакуумирани тръби или тунели. Макар че технологията в момента се изследва от регионални железопътни мрежи, нейните поддръжници са предложили създаването на вакуумни влакове за трансконтинентални пътища и формирането на глобална мрежа. Липсата на въздух и въздушно съпротивление в тунелите би позволило на влаковете да използват много малко енергия и да се движат с невероятни скорости – до 6400 – 8000 km/h, или 5 – 6 пъти скоростта на звука – на височината на морското равнище и в стандартни условия, според Discovery Channel, „Екстремно инженерство“, „Трансатлантически тунел“.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. "Трансатлантически тунел". Джоузеф Гиота (четящ текста), Powderhouse Productions. Екстремно инженерство Discovery Channel. 16 април 2003.
Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ   Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Vactrain“ в Уикипедия на английски. Оригиналната статия, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание, Споделяне на споделеното“, а за статии създадени преди юни 2009 — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната статия, както и преводната страница, за да видите списъка на съавторите.