Маглев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
ЯР-Маглев в Яманаши, японски тестов влак през октомври 2005.
Трансрапид 09 в тестовото съоръжение Емсланд в Германия през юни 2009.
Електродинамично окачване: системата на придвижване посредством магнитна левитация
Трансрапид 07 в Мюнхен, Германия през 2005

Маглев (съкратено от магнитна левитация) е влак, който се придвижва и управлява под въздействието на магнитни сили. За разлика от традиционните влакове той няма колела и не се докосва до релси. Между него и основата има въздушна възглавница. Поради тази причина единственото триене е съпротивлението на въздуха. Това изисква добра аеродинамична форма на влака. Мощността и скоростта на Маглев са сравними с тези на самолет.

Най-високата отчетена скорост на влака Маглев е 603 километра в час, постигната в Япония през 2015 г.

Първият Маглев е наречен просто "Maglev" и е официално открит през 1984 г. близо до Бирмингам, Англия. Той работи на трасе от 600 м, част на монорелсова линия между Международно летище Бирмингам и жп гара Бирмингам със скорост до 42 км/ч; системата в крайна сметка e затворена през 1995 г. поради евентуални проблеми.

Може би най-добре познатият Mаглев, в момента с търговска цел, е Шанхайският Маглев, които превозва хора на 30 км до летището само за 7 минути и 20 секунди, постигайки максимална скорост от 431 км/ч, средно с 250 км/ч.

В Германия също има подобни свръхскоростни влакове на въздушна възглавница, но поради инцидент и висока цена на проекта в момента има само тестово трасе край Мюнхен.