Валентин Мошков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Валентин Мошков
руски офицер
Роден
Костромска губерния, Руска империя
Починал

Националност Русия
Наградиорден Света Анна III степен
Орден „Свети Станислав“ II степен
Орден „Свети Станислав“ III степен
Орден Свети Владимир III степен

Валентин Александрович Мошков (на руски: Валенти́н Алекса́ндрович Мошков) е руски офицер, генерал-лейтенант. Участник е в Руско-турската война (1877 – 1878). Учен етнограф.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Валентин Мошков е роден на 25 март 1852 г. в Костромска губерния в семейството на потомствен дворянин. Ориентира се към военното поприще. Завършва 2-ра Санктпетербургска военна гимназия, 2-ро Константиновско военно училище и Михайловското артилерийско училище. Произведен е в първо офицерско звание подпоручик с назначение в 37-а артилерийска бригада от 21 юли 1870 г. Служи в Санктпетербургската крепостна артилерия и Олонецките планински заводи (1871 – 1875).

Участник в Руско-турската война (1877 – 1878). Повишен е във военно звание капитан на 26 декември 1877 г.

След войната се занимава с приемане на артилерийско въоръжение. Повишен е във военно звание генерал-майор от 6 декември 1905 г. и генерал-лейтенант от 19 септември 1913 г.

Член-сътрудник на Императорското Руско географическо дружество. Координатор на обществото по археология, история и етнография при императорския Казански университет. Изследовател на историята и културата на гагаузите. Създава оригинална хипотеза за особеностите и пътищата на развитие на човечеството и поради това е популярен сред руските представители на окултизма.

След излизане в оставка живее във Варшава. След Руските революции (1917) емигрира в България и живее в София.

Автор на „Новая теория происхождения человека и его вырождения“. Печатано в типографии губернского правления, Варшава, 1907.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Мошков, Валентин Александрович“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​