Валентност

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Валентност.

Валентност се нарича свойсвото на атомите на даден елемент да се съединяват химически с точно определен брой атоми от други елементи. Може да се даде аналогия на валентността, като броя на ръчичките които има даден атом, с които той може да хваща точно определен брой други атоми. Валентостта е цяло число, което показва с колко водородни атома може да се съедини или би могъл да се съедини атомът на даден елемет. Максималната стойност на това число е 8.

Атомите на инертните газове са от нулева валентност, докато повечето елементи имат променлива валентност. Водородните атоми винаги са от първа валентност, а кислородните винаги от втора.

Валентността зависи от способността на атомите да отделят, приемат или поделят електрони. Тя е общо свойство на елементите, което се проявява, когато атомите им се съединяват чрез химични сили на взаимодействие.

История[редактиране | редактиране на кода]

Години продължил научният спор между Жозеф Пруст и Клод Бертоле. Поводът бил съставът на химичните съединения-дали е постоянен или променлив. Победа удържал Пруст, но причината за тази победа се изяснила по-късно. След множество точни анализи и изследвания в края на XVII век френският химик Жозеф Пруст установява Закона за постоянния състав на химичните съединения. Според този закон всяко химично съединение, има точно определен и постоянен състав, независимо от начина на получаването му.