Вандализъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
За страницата за вандализъм в Уикипедия вижте Уикипедия:Вандализъм.

Вандализъм е проява на безсмислено разрушаване на изграденото от други хора.

История на понятието[редактиране | редактиране на кода]

През 455 г. Гейзерик, крал на вандалите, които по това време контролират част от Северна Африка, се намесва в междуособиците в Римската империя, прехвърля войските си в Италия и тръгва към Рим. Той се споразумява с папа Лъв I да не разрушава града и да не избива жителите му, след което вандалските войски влизат в Рим без съпротива. Гейзерик спазва споразумението с папата и вандалите не причиняват съществени разрушения в Рим. Въпреки относително хуманното си отношение към жителите на Рим, вандалите заграбват значителна собственост, с което си навличат ненавистта на римляните. По тази приина името им става нарицателно за самоцелно разрушение - вандалзъм.

Вандализмът като престъпление[редактиране | редактиране на кода]

Графити

Частни граждани извършват вандализъм, когато те повредят своенравно или обезобразят собственост на други, или обща собственост. Някакъв вандализмът се квалифицира като натиск върху културата или подигравка. Примери за вандализъм включват изкуството графити. Те са художествени по природа в такава степен, колкото и да бъдеш нелегален или да си земевладелеца без документи (нотариален акт). Криминалният вандализъм има много форми, като някои от тях може да включват графитите върху публична собственост, като част от гангстерската култура, но други форми на вандализъм може да са бунтарството или бунтът, при който се извършва разрушаване на частна или публична собственост (виж революция).

Причината за подобни действия могат да се припишат на завист, или спонтанно и опортюнистично поведение. Поради неговата груба проява, вандализмът е наказван сурово в някои страни, например в Сингапур, където човек опитващ се да причини или извършващ акт на вандализъм може да бъде подлежащ на арест и затвор до 3 години и в допълнение може да бъде наказан с бой с пръчка. Актът на вандализъм в Британия е смятан за престъпление към средата (околната среда) и може да бъде отнесен към ASBO (Anti-Social Behavior Order).

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]