Кралство на вандали и алани

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Вандалско кралство)
Направо към навигацията Направо към търсенето
Vandal alan kingdom 526.png

Кралството на вандали и алани или както е по-познато само като Вандалското кралство е историческа държава в Северна Африка на германското племе вандали и съюзените им алани.

Съществувало е от 429 до 534 г. на територията на бившата римска провинция Африка и е обхващало днешните земи на Тунис, крайбрежни части от Алжир и Либия, както и островите Сардиния и Корсика, т.е. предходните земи на картагенската пуническа конфедерация.

През 429 г. вандалите съвместно с аланите завладяват територия в Северна Африка около бившия Картаген, а през 435 г. получават статут на федерати от императора на запада. През 439 г. завладяват Римски Картаген и той става тяхна столица.

Начело с Гейзерик вандалите нахлуват в римската провинция Италия и разграбват Рим през 455 г., с което остават в историята с термина вандализъм.

Вандалското кралство е разгромено от Византия през 533-534 г. във Вандалската война.

След разгрома на кралството по-голямата част от нахлулите в Западната Римска империя под хунски натиск вандали и алани остават на Иберийския полуостров, Галия и Италия. Смесват се с местното население след падането на Западната Римската империя и участват във формирането на днешните испанска, френска и италианска нации. Също така част от вандалите и аланите остават в района на Магреб, където и до днес в някои райони на Тунис и Алжир примерно могат да се видят руси и синеоки хора.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Портал
Портал „Африка“ съдържа още много статии, свързани с Африка.
Можете да се включите към Уикипроект „Африка“.