Василис Левентис

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Василис Левентис
Βασίλης Λεβέντης
гръцки политик

Роден

Образование Национална мецовска политехника
Мюнхенски университет
Партия Съюз на центристите
Василис Левентис в Общомедия

Василис Левентис (на гръцки: Βασίλειος (Βασίλης) Λεβέντης) е гръцки политик, председател на партията Съюз на центристите.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Василис Левентис е роден в югозападен Пелопонес, но семейството му се премества в Пирея, където учи гимназия. После завършва Националната мецовска политехника.

Участва в ПАСОК от основаването ѝ през 1974, но след 1981 г. критикува партията за отклоняване от първоначалните ѝ приниципи.

Кандадатира се неуспешно като кмет на Пирея (1982) и Атина (1986), а през 1984 г. създава за кратко първата екологична партия в Гърция, спечелвайки само 0,15% от гласовете на европейските избори през същата година.

През 1992 г. основава собствена партия „Съюз на центристите и еколозите“, впоследствие само Съюз на центристите, с която участва последователно на всички избори.

Повече от две десетилетия Василис Левентис и партията му са считани за незначително явление в гръцкия политически живот, но през 2015 г. в условията на икономическа и политическа криза, и с помощта на телевизионно предаване, което води по местна телевизия в Северна Гърция, той успява да направи пробив и да спечели значителна подкрепа. На изборите през септември 2015 г. той и Съюзът на центристите преодоляват изборната бариера от 3 % и влизат в парламента.[1]

Политически позиции[редактиране | редактиране на кода]

Левентис се представя в политическия център и претендира, че продължава традициите на венизелизма и на Георгиос Папандреу – старши. Обявява се за „рационална“, прозрачна политика, противопоставяща се на корупцията и в полза на по-слабите социални прослойки (работници, пенсионери, земеделци, самотни родители). Осъжда концентрирането на политическата власт в ръцете на няколко личности и настоява за реформа на гръцкия политически живот.

Левентис е последователен противник на големите и утвърдени гръцки политически партии и техните лидери. Твърди, че гръцките лидери са обвързани с едрия бизнес, който контролира основните медии, които заради неговата критичност съзнателно го изключват от публичността и допринасят за продължителното изолиране на Съюза на центристите. [2]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]