Васил Антонов (революционер)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Васил Антонов
български революционер

Образование Битолска българска класическа гимназия

Васил Антонов е български революционер, деец на Македонската федеративна организация и Вътрешната македонска революционна организация (обединена).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Учи в Битолската българска гимназия, където е съученик с Петър Шанданов. След войните за национално освободение е привърженик на Македонската федеративна организация. След разгрома на организацията емигрира в Париж, където с тава член на Временния секретариат МФО или така наречената Парижка група заедно с Васил Христов, Иван Грашев, Димитър Христов и Йордан Анастасов.[1] С тях влиза в контакт чрез Христо Янков ВМРО (обединена). След дълги преговори, в които федералистите искат изменения на устава, представителство в ЦК и наричат Обединената „сбор от личности“, на 15 юли 1928 г. е подписан обединителен протокол и Анастасов става техен представител в ЦК в Берлин.[2] На път за конференция на ВМРО (обединена) в Цариград, Антонов се среща за кратко с лидера на протогеровистите във ВМРО Петър Шанданов в къщата на Михаил Шкартов и го кани за среща.[3] В началото на 1929 година Антонов посредничи на Шанданов при срещата му в Париж с лидерите на ВМРО (обединена) Димитър Влахов, Владимир Поптомов и Йордан Анастасов, която поставя началото на сближаването на ВМРО (протогеровисти) с ВМРО (обединена).[4]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Пачемска, Даринка. Внатрешната македонска револуционерна организација (обединета). Скопје, Новинско-издавачка организација „Студентски збор“, 1985. с. 108.
  2. Добринов, Дечо. ВМРО (обединена). София, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, 1993. с. 63 - 64.
  3. Шанданов, Петър. Богатство ми е свободата. Спомени. София, ИК „Гутенберг“, 2010. ISBN 978-954-617-117-7. с. 20, 303.
  4. Шанданов, Петър. Богатство ми е свободата. Спомени. София, ИК „Гутенберг“, 2010. ISBN 978-954-617-117-7. с. 304.
     Портал „Македония“         Портал „Македония