Вела (инцидент)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Вела.

Географска проекция на мястото на Инцидента Вела

Инцидентът Вела (познат още като Южно-атлантически проблясък) е все още неопределено проблясване на светлина, засечено от американския спътник Вела близо до остров Принц Едуард на 22 септември 1979 г.

Има спекулации, че проблясъкът е резултат от опит с ядрено оръжие. Голяма част от информацията за инцидента е все още засекретена.

Засичане[редактиране | редактиране на кода]

Американският сателит „Вела“ е бил проектиран с цел засичане на ядрени експлозии. През епохата на Студената война САЩ се нуждаят от космически апарат, който би могъл да забележи евентуален ядрен опит от страна на Съветския Съюз. На 22 септември 1979 г. обаче сателитът засича двоен светлинен проблясък, характерен за ядрен взрив (един много силен и кратък проблясък, последван от друг, по-слаб и по-дълъг). Силата на явлението е отговаряла на експлозия с мощност между 2 и 3 килотона.

До 1984 г. липсва каквато и да било информация относно експлозията. След това се появяват множество публикации, в които се твърди, че тестът е бил съвместна операция на Република Южна Африка и Израел (операция „Феникс“), или пък това е бил ядрен опит само на една от двете страни. Не е изключено явлението да е било породено от взрив на метеорит в атмосферата, но това е малко вероятно. По-късно става ясно, че други сателити са заснели и израелски кораби близо до мястото на взрива, което предполага, че операцията е свързана с Израел. Израел никога не е отричал, че притежава ядрени оръжия, като неофициално има някои двусмисленни намеци за тяхното съществуване, докато доказан факт е че през 80-те години ЮАР са притежавали няколко бойни глави.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Космическият телескоп Кеплер, който обикаля около Слънцето от 2009 г., направи поредното си откритие. Учените от мисията на НАСА, които обработват събраните и изпратени данни от Кеплер са открили най-малката, засечена до този момент планета. Мъничето се намира в съзвездието Лира, което е отдалечено на 215 светлинни години от Земята.

Засега новооткритата планета носи името Кеплер-37b. Според предварителните оценки на учените, диаметърът и е само 80% от този на Меркурий, най-малката планета в слънчевата система. Кеплер-37b прави пълна обиколка около своето слънце само за 13 дни, което го прави планетата с най-кратка година.

За жалост, вероятността за развитие на живот на тази планета е минимална. Според авторът на откритието, астрономът Томас Баркли: “Мъникът обикаля твърде близо до звездата си. Това е един много горещ и негостоприемен свят“. В същата слънчева система са открити още две планети. Те обикалят около слънцето съответно за 21 и 40 дни. Подобно на изтърсака Кеплер, те също са горещи и неподходящи за живот.

Астрономите и физиците използват снимките, които телескопът Кеплер (кръстен на немския астроном Йохан Кеплер) изпраща, за да търсят нови планети в Космоса. Телескопът измерва едновременно яркостта на около 150 хиляди звезди всеки половин час и ги заснема.

След това учените изследват на снимките флуктуациите на звездната светлина, за да откриват нови планети. По-просто обяснено - при преминаването си пред звезда, планетата „хвърля“ сянка върху нея. Тази сянка показва на учените, че там има планета. До сега с помощта на този метод са засечени 5 нови слънчеви системи и над 700 планети.[научи повече...