Велт

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
„Велт“
Die Welt
Die Welt Logo 2015.png
Информация
Вид всекидневник
Формат широкоформатен

Начало 2 април 1946
Собственик Axel Springer AG
Редактор Томас Шмид
Език немски
Тираж 209 000
Седалище
на управление
Берлин, Германия
Сайт www.welt.de
Велт в Общомедия

„Велт“ (на немски: Die Welt – „Светът“) е германски всекидневник. Създаден е в Хамбург през 1946 г. от британските окупационни сили по модела на „Таймс“.

Първоначално „Велт“ е публикува съдържание, подчинено на гледаната точка на британските редактори, но през 1947 г. вестникът започва политика на излагане на 2 водещи статии по важни проблеми – 1 британска и 1 немска. В пика на окупационния период „Велт“ има тираж от около 1 милион бр.

Читател на „Велт“

Днес „Велт“ се смята за вестник с по-скоро конервативен политически уклон. Средният му тираж е около 209 000 и може да се купи в повече от 130 страни. Всекидневни регионални издания на вестника излизат в Берлин, Хамбург и Бремен, а през 2002 г. пробно се пуска и издание в Бавария.

Преките конкуренти на „Велт“ са „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“, „Зюдойче Цайтунг“ и „Франкфуртер Рундшау“.

„Велт“ издава и компактно издание, наречено „Велт Компакт“ – съкратена версия на основния вестник, състояща се от 32 страници. То има по-свеж външен вид и неговата цел са младите читатели. В неделя вестник „Велт“ не излиза, на негово място идва „Велт ам Зонтаг“.

През 1999 г. вестникът учредява международната литературна награда Велт, която се присъжда ежегодно и възлиза на 10 000 €.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]