Вера Рубин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вера Рубин
Vera Cooper Rubin
американски астроном
Родена
Починала

Религияюдаизъм
Националност САЩ
Учила вДжорджтаунски университет[1]
Университет „Корнел“
Научна дейност
ОбластАстрономия
Учила приФилип Морисън, Ричард Файнман, Ханс Бете
Работила вДжорджтаунски университет
Вера Рубин в Общомедия

Вера Рубин (на английски: Vera Cooper Rubin) е американски астроном, известна с трудовете си върху кривите на въртене на галактиките. Нейният magnum opus е откритието, че на голямо разстояние от галактичното ядро, скоростта на въртене на дадена галактика не следва предвижданията на тогава съществуващите теоретични модели.

Стандартният, в съвременната астрономия, модел за обяснението на проблема с кривите на въртене е наличието на тъмна материя. Друга теория, към която Рубин се придържа, е Модифицираната Нютонова гравитация (MOND), която предполага, че законът за всеобщото привличане, в който силата е обратно пропорционална на квадрата на разстоянието, трябва да се замени с нов закон[2].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 23 юли 1928 година във Филаделфия, Пенсилвания. Получава бакалавърска степен от Колежа Васар (1948). Кандидатства в Принстън, но молбата ѝ не е разгледана, понеже до 1975 г. жени не могат да се записват в магистърски и докторантски програми в този университет. Приета е в Университета Корнел, където учи при Филип Морисън, Ричард Файнман и Ханс Бете. Защитава магистърска степен през 1951, а през 1954 и докторска, в Джорджтаунския университет. Работи като астроном в Института Карнеги във Вашингтон.

Тя е носител на много почетни докторски титли, включително от Харвард и Йеил. Член е на Националната академия на науките на САЩ и Папската академия на науките.

Умира на 25 декември 2016 година в Принстън, Ню Джърси, на 88-годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.nytimes.com // Посетен на 5 декември 2017 г.
  2. Michael Brooks. 13 things that do not make sense // newscientist.com, 19 март 2005. Посетен на 25 януари 2010. (на английски)