Вера Рубин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вера Рубин
Американска астрономка
Vera Rubin.jpg
Родена
Починала
Националност Съединени американски щати САЩ
Научна дейност
Област Астрономия
Образование Васар колидж (1948)
Корнел (1951)
Джорджтаун (1954)
Вера Рубин в Общомедия

Вера Рубин е американска астрономка, известна с трудовете си върху кривите на върху кривите на въртене на галактиките. Нейният magnum opus е откритието, че на голямо разстояние от галактичното ядро, скоростта на въртене на дадена галактика не следва предвижданията на тогава съществуващите теоретични модели.

Стандартният, в съвременната астрономия, модел за обяснението на проблема с кривите на въртене е наличието на тъмна материя. Друга теория, към която Рубин се придържа, е Модифицираната Нютонова гравитация (MOND), която предполага, че законът за всеобщото привличане, в който силата е обратно пропорционална на квадрата на разстоянието, трябва да се замени с нов закон[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Вера Рубин получава бакалавърска степен от колежа Васар (1948). Кандидатства в Принстън, но молбата ѝ не е разгледана, понеже до 1975 жени не е можело да се записват в магистърски и докторантски програми в този университет. Приета е в Университета Корнел, където учи при Филип Морисън, Ричард Файнман и Ханс Бете. Защитава магистърска степен през 1951, а през 1954 и докторска, в Джорджтаунския университет.

Тя е носител на много почетни докторски титли, включително от Харвард и Йеил. Днес е астроном в Института Карнеги във Вашингтон. Член на Националната академия на науките на САЩ и Папската академия на науките.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Michael Brooks. 13 things that do not make sense. // newscientist.com, 19.03.2005. Посетен на 25.01.2010.