Вера Рубин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Вера Рубин
Американска астрономка
Vera Rubin second from left.jpg
Родена
23 юли 1928 г. (88 г.)
Националност Flag of the United States.svg САЩ
Научна дейност
Област Астрономия
Образование Васар колидж (1948)
Корнел (1951)
Джорджтаун (1954)
Вера Рубин в Общомедия

Вера Рубин е американска астрономка, известна с трудовете си върху кривите на върху кривите на въртене на галактиките. Нейният magnum opus е откритието, че на голямо разстояние от галактичното ядро, скоростта на въртене на дадена галактика не следва предвижданията на тогава съществуващите теоретични модели.

Стандартният, в съвременната астрономия, модел за обяснението на проблема с кривите на въртене е наличието на тъмна материя. Друга теория, към която Рубин се придържа, е Модифицираната Нютонова гравитация (MOND), която предполага, че законът за всеобщото привличане, в който силата е обратно пропорционална на квадрата на разстоянието, трябва да се замени с нов закон[1].

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Вера Рубин получава бакалавърска степен от колежа Васар (1948). Кандидатства в Принстън, но молбата ѝ не е разгледана, понеже до 1975 жени не е можело да се записват в магистърски и докторантски програми в този университет. Приета е в Университета Корнел, където учи при Филип Морисън, Ричард Файнман и Ханс Бете. Защитава магистърска степен през 1951, а през 1954 и докторска, в Джорджтаунския университет.

Тя е носител на много почетни докторски титли, включително от Харвард и Йеил. Днес е астроном в Института Карнеги във Вашингтон. Член на Националната академия на науките на САЩ и Папската академия на науките.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((en)) Michael Brooks. 13 things that do not make sense. // newscientist.com, 19.03.2005. Посетен на 25.01.2010.