Веси Бонева

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Веси)
Веси Бонева
българска певица
27 октомври 2015 г.
Родена
16 април 1988 г. (36 г.)
Музикална кариера
Стилпоп музика
Активностот 2002 г.
Семейство

Уебсайтvessyboneva.net

Весела Бонева, по-известна като Веси Бонева или Vessy Boneva, е българска певица и продуцент.

Веси Бонева има в дискографията си песни като Touch, „Ring The Bells“, „Believe“ и „If You Want to Touch Me“. Тя е носителка на награда за „Най-добър български видеоклип“ на МAD TV Гърция, а сред местата, където е имала концерти, е и легендарният австрийски клуб „U4“, известен с гостуванията на имена като Prince, Sade и David Guetta.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Веси Бонева е родена на 16 април 1988 г. в град Пловдив. Занимава се с музика от 5-годишна. Майка ѝ още тогава я води в „Общински детски комплекс“ в град Пловдив при учителката ѝ по пеене Теодора Чернева. Учи в музикална паралелка в училище „Кирил и Методий“ – град Пловдив с профил класическо пеене. Свири на пиано от 8-годишна.

На 10-годишна възраст получава покана да запише първия си детски албум, който се казва „Обърквация“ по музика на Валери Костов и текстове на Рада Славинска.

Участва в предаването „Като лъвовете“, а след това пътува до Лос Анджелис заедно с група българи – музиканти, изпълнители, актьори и танцьори на „Световната олимпиада по изкуствата“, където успява да спечели бронзов медал.

Веси е участвала в редица други конкурси и фестивали, а сред тях са:

  • 2003 – Добрич „Сарандев“ – първа награда;
  • 2003 – Варна: „Златната рибка“ – първа награда;
  • 2004 – „Хит минус едно“ – годишно издание – втора награда;
  • 2005 – „Сезони“ Бургас – Гран При;
  • 2005 – Стара Загора „Златна лира“ – първа награда.

Първия си договор подписва със Силвия Мюзик през 2003 година, те продуцират първата ѝ авторска песен „Не ме търси“.

През 2004 г. се присъединява към група „Тирамису“. Групата свири по клубове в град Пловдив, а през 2005 година печели наградата за БГ талант на БГ радио. Трио „Sex`n`groove“ е втората група, в която участва. Изявите им са предимно по клубове в Пловдив и София.

През 2006 г. Веси е избрана за водеща на музикалното предаване „Хит минус едно“. Същата година участва на фестивала „Аполония“ през месец септември.

От декември месец 2006 г. е част от музикалната компания „Селект Мюзик Медиа“. Не след дълго представя песента „Flash in the night“, която се излъчва по радиостанциите. Тя е ремикс на известната шведска група „Secret Service“.

Веси е и едно от лицата на кампанията „Не затваряй очи“ на тийнейджърското списание „BRAVO“, наело се да комуникира с деца от цяла България за проблемите, свързани с насилието в училище и това, как може то да бъде спряно. Към втората ѝ песен „Touch“ клипът е вдъхновен от тази инициатива и заснет в София, Пловдив и Варна, където тя раздава стотици прегръдки.

Заглавието на песента е Message to Earth и в превод означава „Послание към Земята“.

От месец май 2007 г. Веси участва и в първия по рода си хаус проект в България – Planet Magic Live, с които издава двоен авторски диск. Първата реализирана песен на триото се нарича „To Fuck“ и успява да се нареди на челните места в почти всички музикални класации. Песента печели награда на МAD TV – Гърция за най-добър български видеоклип за 2007 година.

През 2008 г. заедно с Мария Илиева и Васил Петров изпълняват коледната песен „Silent night, Holy night“. Към песента е заснет клип под режисурата на Борис Радев.

От месец февруари 2009 г. изпълнителката участва в проект, създаден от диско бар Брилянтин, както и Sin City. The Big Apple club е създаден от голям екип музиканти и изпълнители. Бендът на The Big Apple е от 10 души, като изпълнителите са Веси и Венелин Иванов. Във всички работни дни на The Big Apple (от сряда до събота) над музиката се стараят младите артисти, а в четвъртък и петък участват и гости – от 80-те и 90-те. В репертоара бендът залага на хитове от 60-те до 80-те години.

Същата година младата изпълнителка записва песента „Ring the bells“, която се изкачва доста високо в българските класации. Песента е включена в българския топ 5 на най-въртяните песни за 2009 година.

Пее пред 50 000 души на концерта „LOOP LIVE 2009“ на площад Батенберг. В шоуто участват световноизвестните изпълнители от Destiny's Child, Kelly Rowland, Ина, Том Боксер, Guru Josh Project, Eddy Wata.

През 2009 година изпълнителката подписва продуцентски договор с компанията „Lasteri Music“, която продуцира песента „Ring the bells“. През 2010 година прекратява договора си с компанията и решава да продължи сама продуцирането и менажирането си.

През 2009 година новоизгрялата поп певицата се появява на корицата на ноемврийския брой на FHM България.

През август 2011 година е поканена да участва на турнето на комедийното предаване „Комиците“ и взима участие в предаванията и последвалите партита, заедно с Графа и група АКАГА.

През същата година заедно с музикалния ѝ продуцент Светлин Къслев основават „SEEVES MUSIC“, като продуцират първото самостоятелно IP, което съдържа 8 песни и няколко ремикса. През 2011 година „SEEVES MUSIC“ продуцира 3 видеоклипа на 3 нови песни: „If you want to touch me“ през месец април, „New day“ месец септември, както и „Work of art“ – януари 2012.

През 2013 година певицата заминава за Баку за първото си клубно участие там. Тя демонстрира вокалните си възможности пред британския R&B изпълнител Крейг Дейвид и хип-хоп и поп звезди. Веси Бонева е озвучавала различни анимации – „Ледена епоха“, „Малката русалка“, но за първи път получава главна роля. Освен за актьорския дублаж, тя отговаря и за изпълнението на четири от песните.

През 2014 година Веси Бонева и Goodslav издават съвместния си проект „Обсебен си“. Официалната премиера на песента е на 15 май в Dancing Stars по Нова телевизия. Месец по-късно изпълнителката участва в първото издание Фестивала на цветовете в София, заедно с колегите си Дивна, Михаела Филева, DJ Rusko, Fly Project, DJ SASH! и Fireter.

Заедно с Тодор Гаджалов, Liter Jack и Стелиан Димитров – Faked Stars записват песен за борбата с дрогата, а участието на всеки от тях е с лична кауза. Изпълнителите записват песента „Линията на живота“, а скоро след това представят и видеоклип. 2015 година започва за Веси Бонева с концерта на Дисни в зала 1 на НДК на 16 март, заедно с Орлин Павлов, Милица Гладнишка и други. Месец по-късно певицата прави и официална премиера на „Разпалвам микрофоните“ в столичен клуб.

През май се състои и премиерата на „Рибарят и неговата душа“ – първото по рода си музикално-сценично произведение по едноименната приказка на Оскар Уайлд. Поп-операта „Рибарят и неговата душа“ e грандиозен спектакъл, в който участие взимат над 100 артисти от различни сфери на изкуството, а Веси Бонева е в ролята на Русалката.

Със старта на летния сезон Веси Бонева и Светлин Къслев открихват топ заведенията на френската Ривиера Le Quai и L'opera, където изнасят представления през целия сезон.

През юни Веси Бонева и Светлин Къслев представят съвместната си песен с Deep Zone, която носи заглавието „Летен кадър“. Свежото парче се харесва от почитателите и бързо заема високи позиции в класациите, заедно с други български и световни хитове. Малко по-късно изпълнителите представят и английската версия на парчето „Get Together“. От ToCo International остават впечатлени от проекта и проявяват интерес да го представят на световната сцена. Така радващият се на много ротации в най-популярните музикални медии в България „Летен кадър“ се излъчва в Северна Америка, Южна Америка, Европа, Азия и Австралия.

През август Веси Бонева отново се потопява в света на приказките като принцеса, но този път е и рок звезда. За първи път на кино история за една от най-любимите героини по света – Barbie. В този веселяшки филм Barbie влиза в ролята на принцеса Кортни, една модерна принцеса, чийто свят е изцяло променен, когато заема мястото на Ерика, известна рок звезда. В приказните герои от анимацията се превъплъщават още Йоана Драгнева, Ненчо Балабанов и Рейчъл Роу.

На 27 септември Веси Бонева и Мария Илиева са специални гости на български фестивал, който се провежда за трета поредна година в Лос Анджелис. Целта на фестивала е да обедини българите, които са избрали да живеят в Америка и да ги потопи в атмосферата на хубава музика, новите изкуства и традиционната българска кухня.

На 5 ноември от 19:00 часа в Зала 3 на НДК Васил Петров и Биг Бенд Брас Асоциация, ръководени от Ангел Заберски представят концерт в чест на 100 години от рождението на музикалната легенда Франк Синатра. Вечерта е и премиерата на романтичната пиеса „Something Stupid“ в дует на Веси Бонева и Васил Петров в нов аранжимент под съпровода на Биг Бенд Брас Асоциация.

През декември на промоция в центъра на София, Веси Бонева и Стан Колев представят официално съвместния си проект „You Take My Breath Away“, който ги отвежда до едно от райските кътчета на Земята – феномена „Белоградчишки скали“, където е заснет видеоклипът. Кандидатът за 7-ото чудо на света вдъхновява с красивите си гледки Веси Бонева и Стан Колев, които си поставят за цел чрез проекта светът да разбере колко красива е България и по този начин да популяризират едни от най-красивите ѝ кътчета. Голямата изненада по време на вечерта беше присъствието на Стан Колев, който се включи от студиото си в Маями, за да поздрави всички гости и направи първия по рода си Live Streaming Set.

През януари 2016 година Веси Бонева участва в спектакъл-разказ за българската история, представен с музика и танци. На 9 януари в столичния театър „Сълза и смях“ прозвучават песни, любими на поколения българи: „Къде си вярна ти любов народна“, „Хубава си моя горо“, Облаче ле бяло“ и много други в нов аранжимент. Месецът продължава с една страхотна новина за певицата, а именно номинацията ѝ за наградите „Икар“ 2016 в раздел „Съвременна българска музика" за сингъла „Разпалвам микрофоните“, който е първият фючъринг между изпълнител и денс формация. Певицата получава покана и е специален гост на Swiss Awards 2016 в Цюрих, Швейцария.

Социални ангажименти[редактиране | редактиране на кода]

Веси е едно от лицата на кампанията „Не затваряй очи“ на тийнейджърското списание „BRAVO“, наело се да комуникира с деца от цяла България за проблемите, свързани с насилието в училище.

Раздава стотици „Безплатни прегръдки“, подкрепя еко-проекта на WWF за природен парк „Сините камъни“.

На 2 февруари 2010 година Веси взима участие в благотворителния концерт „Надежда за децата на Хаити“, който има за цел да набере средства за жертвите на опустошителното земетресение, организиран от Уницеф и bTV.

Дискография[редактиране | редактиране на кода]

  • „Обърквация“ (1998)
Веси Бонева
Издаден1998
  • „Planet Magic“ (2007)
Веси Бонева
Албум на Planet Magic Live, Vessy
Издаден2007
ЖанрHouse
СтиловеHouse, Electronic
  • „Vessy Boneva EP“ (2012)
Веси Бонева
Издаден2012
Жанрпоп, house
Стиловепоп, house
  • „Work of art“ (2013)
Веси Бонева
Издаден2013
Жанрпоп, house
Стиловепоп, house
  • „Родината“ (2017)
Веси Бонева
Издаден2017
Жанрпоп
Стиловепоп, фолклор
Езикбългарски

Награди[редактиране | редактиране на кода]

  • 2007: „Най-добър български видеоклип“ – „To Fuck“ МAD TV Гърция
  • 2005: „БГ талант“ – БГ Радио

Озвучаване[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Веси Бонева даде гласа си на „Дисни“
  2. Певицата Веси Бонева озвучава дръзката Анна в „Замръзналото кралство“, архив на оригинала от 11 октомври 2016, http://venera.bg/pevitsata-vesi-boneva-ozvuchava-drazkata-anna-v-zamraznaloto-kralstvo_661/, посетен на 11 ноември 2021 
  3. Весела Бонева: Сенки в анимацията няма
  4. Орлин Павлов и Веси Бонева озвучават „Красавицата и Звяра“
  5. Веси Бонева озвучава Красавицата в „Красавицата и Звяра“
  6. Весела Бонева за ролята си в „Чаровният принц“ – от 18-ти май в кината
  7. „Енканто“: Весела Бонева, Прея, Филип Аврамов и Надежда Панайотова озвучават анимацията на „Дисни“
  8. Веси Бонева, Прея, Надежда Панайотова и Филип Аврамов отварят вратите към вълшебния свят на „Енканто“
  9. Веси Бонева и Филип Аврамов отварят вратите към Енканто
  10. Веси Бонева, Прея, Надежда Панайотова и Филип Аврамов озвучават анимацията Енканто
  11. Веси Бонева и Прея ни водят във вълшебния свят на „Енканто“

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]