Направо към съдържанието

Музикален продуцент

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на продуцент.

Звукозаписна сесия в Дания

Музикалният продуцент е човек от музикалната индустрия, който се занимава с надзора и управлението на звукозаписния процес на даден изпълнител или група изпълнители.

Неговите функции са разнообразни и включват: събирането на идеи за музикалния проект, подбора на песни и/или музиканти, наставляването на изпълнителите в студиото, контрола върху звукозаписните сесии, и надзора върху целия процес чрез смесване (миксиране) и мастериране (мастеринг). Продуцентите също така често поемат предприемачески ангажименти, като отговорността за бюджета, календара и преговорите.

Освен същинският музикален продуцент, съществува и изпълнителен продуцент, който е натоварен с финансирането на проекта.

Музикалният продуцент е понякога сравняван с филмовия режисьор. Фил Ек, представител на гилдията, казва по този повод: „човекът, който със силата на въображението си насочва или ръководи процеса на създаване на музикален запис — така, както режисьорът би постъпил с един филм. Звукозаписният инженер е по-скоро кинооператорът във филма.“[1] Работата на продуцента е да създава, оформя и придава вид на дадено музикално произведение. Отговорността му може да е съсредоточена върху една или две песни, или дори цял албум. Във втория случай процудентът често ще разработва цялостна визия (или представа) за албума и за това как отделните песни си взаимодействат.

В САЩ преди издигането на тази позиция, някой от отдел „Музиканти и репертоар“ (Artists & Reportoire) или МиР (A&R) упражнява надзор върху звукозаписните сесии и поема отговорността за творческите решения по отношение на музикалния запис.

В съвременния свят технологиите са много добре развити и достъпът до тях е сравнително улеснен. Така, като алтернатива на традиционния музикален продуцент е т.нар. „продуцент от спалнята“ или домашен продуцент. Имайки предвид модерните достижения на технологията, за един добър продуцент е лесно да постигне песни с високо качество, без да използва нито един музикален инструмент. Много именити музиканти използват този подход.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Record producer в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​

  1. Interview with Phil Ek. HitQuarters. 25 май 2009 г. Проверен на 6 юли 2011 г.