Взрив в Халифакс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Халифакс.

Облакът от взрива над Халифакс

Взривът в Халифакс (или Експлозията в Халифакс) на 6 декември 1917 г. в резултат от транспортно произшествие причинява опустошителни поражения на град Халифакс, Канада и сред населението му.

Взривът е следствие от сблъсък в най-тесния участък на пролива Те Нероус, разделящ града на 2 части, на норвежкия кораб „Имо“ с френския кораб „Монблан“, който избухва в пламъци. Френският кораб носи на борда си 200 тона Тротил и 2300 тона Пикринова киселина . След като проумява, че не ще успее да потуши пожара, капитанът Льо Медек на френския кораб дава команда за спускане на лодките на вода, изтегля се заедно с екипажа и заляга зад дига, очаквайки неговият кораб да разруши града.

Избухва най-големият взрив в историята преди взрива в Хирошима през 1945 г. (вследствие на атомните бомбардировки на Хирошима и Нагасаки в края на Втората световна война). Взривната вълна помита 2000 къщи, поврежда още 1200, като загиналите са над 5000, ранени са над 9000, а ослепели вследствие от взрива са повече от 500 души.

Взривът над Халифакс е толкова силен (3 килотона), че образува облак с височина над 6 километра и 18-метрова вълна „цунами”.

Източници[редактиране | редактиране на кода]