Тротил

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето

Тротилът е бризантно взривно вещество с нормална мощност. Известен е още под имената:

 • тринитротолуен – съвременно (2006) наименование
 • тринитротолуол – стара номенклатура
 • ТНТ – съкращение

Представлява продукт на взаимодействието на смес от азотна, сярна киселина и толуол. Получава се тротил на люспици, който чрез механична или друга обработка може да се направи на прахообразен, пресован, лят (чрез разтапяне).

Тротилът има широко приложение заради простотата и удобството на механичната му обработка (лесно се изготвят заряди с всякакво тегло, запълва всякакъв вид кухини, реже се, дупчи се и т.н.), високата му химическа устойчивост, нечувствителност към външни въздействия, което означава безопасност и надеждност при употребата му. В същото време притежава високи взривни характеристики. Използва се както в чист вид, така и в смес с други взривни вещества, при което не встъпват помежду си в химическа реакция. В смес с хексоген, тетрил и тен, тротилът понижава чувствителността им, а в смес с амониевоселитрени вещества повишава взривните им свойства, повишава химическата им устойчивост и понижава хигроскопичността им.

Тротил се употребява в зарядите на снаряди, ракети, бомби, мини и др. Също така се използва като основно взривно вещество при провеждане на подривни работи в земята, разрушаване на метални, бетонни и други конструкции.

Характеристики[редактиране | редактиране на кода]

Химична формула на тротила
 1. Чувствителност – Нечувствителен към удар, прострелване с куршум, огън, искри, триене, химически взаимодействия. Пресования и прахообразен тротил е добре чувствителен към детонации и взривяването му е надеждно със стандартни капсул-детонатори, запалки и др. Излятият и люспестият тротил имат понижена чувствителност към детонация и се нуждаят от междинен детонатор (боевик) от пресован тротил или друго подходящо взривно вещество.
 2. Енергия на взривното превръщане – 1010 ккал/кг
 3. Скорост на детонацията – 6900 м/сек
 4. Бризантност – 16 мм
 5. Фугасност – 285 куб.см.
 6. Химическа устойчивост – Не встъпва в реакции с твърди материали (метал, дърво, пластмаса, бетон, керамика, и др.), не се разтваря във вода, не е хигроскопичен, не изменя взривните си свойства при продължително нагряване, топене във вода и изменяне на агрегатното състояние (изливане). При продължително излагане на слънце потъмнява и повишава своята чувствителност (теоретично). При запалване с открит пламък, гори с жълт пламък. При горене на голямо количество в затворено пространство, може да премине в детонация.
 7. Запазване на работоспособно състояние – Няма ограничение в продължителността на съхранение (надеждно сработва тротил, изготвен в началото на 1930-те години). Продължително (60-70 години) престояване във вода, земя, в корпусите на боеприпаси и др. не изменя взривните свойства.
 8. Нормално агрегатно състояние – В обичайни условия тротила е твърдо вещество. Използва се в прахообразен, люспест и твърд вид. Топи се при температура +81 С, запалва се при 310 С.
 9. Плътност – 1660 kg/m3.
 10. Критична маса за детонация – минимум 50 грама.
 11. Температура на взрива – 3100 C