Динамит

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Диаграма на динамит:
A. Диатомична пръст (или друг абсорбиращ материал), напоена с нитроглицерин.
B. Защитна обвивка около взривното вещество.
C. Детонатор.
D. Електрически проводник (или запал), свързан с детонатора.

Динамитът е взривно вещество, изобретено от Алфред Нобел, първоначално съдържащо нитроглицерин и аморфен силициев диоксид.[1] Характерна особеност на динамита е, че за да се взриви невинаги е нужен детонатор. Съвременните динамити съдържат много други вещества, като те имат различни функции – пламегасители като натриевия хлорид или гориво – като нитроцелулозата. Също така в състава на съвременните динамити много често влиза и амониевият нитрат.

Създател на нитроглицерина е Асканио Собреро (1812 – 1888), професор по химия в Торино. През 1840 г. лицето му е обезобразено при експлозия с нитроглицерин. Негови са думите: „Когато си мисля за всички убити при експлозии с нитроглицерин и ужасяващите разрушения, които ще донесе употребата му за в бъдеще, аз се срамувам, че съм негов създател!“

В онези времена властимащите се интересуват от свойствата на нитроглицерина като експлозив, но никой не е в състояние да овладее изключително нестабилната течност, която дори при лек допир и натиск се детонира до стабилни газове, като N2, CO, O2 и H2O.

Шведският химик и индустриалец Алфред Нобел успява да „подчини“ нитроглицерина, след като го смесва с диатомична пръст (кизелгур) и му дава името – динамит. Той патентова своето откритие през 1867 г. В една от експерименталните лаборатории след нещастен инцидент умира брат му Емил.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Dynamite. // Encyclopædia Britannica. 17 май 2016. Посетен на 24 януари 2020.