Вивиан Кемпбъл

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вивиан Кемпбъл
Vivian Campbell
Роден
25 август 1962 г. (61 г.)

Религияатеизъм
Музикална кариера
Стилрок
Инструментикитара
Активностот 1977 г.
Участник вДеф Лепард“, „Тин Лизи“, „Дио“, „Уайтснейк“, Riverdogs, Shadow King, Sweet Savage
Семейство

Уебсайтwww.viviancampbell.com
Вивиан Кемпбъл в Общомедия

Вивиан Патрик Кемпбъл (на английски: Vivian Patrick Campbell) (роден на 25 август 1962 г. в Лисбърн, графство Антрим, Северна Ирландия) е британски рок музикант. Той е музикант в хард рок групата Деф Лепард и е бил китарист в групата Тин Лизи от май 2010 до 2011 г. Преди да стане член на Деф Лепард през 1992 г., той е свирил с Уайтснейк, Riverdogs и Shadow King, наред с някои други.[1] За първи път става известен като китарист на групата Дио, в която е член от 1982 г. Той е съавтор на песента Stars от албума Hear 'n Aid, която е написана през 1985 г. за набиране на средства за жертвите на глада в Етиопия през 1984 – 1985 г.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Младост и ранна кариера[редактиране | редактиране на кода]

Кембъл е роден в Лисбърн, графство Антрим, Северна Ирландия, през 1962 г. и е посещавал гимназия „Ратмор“. Започва да свири на китара на 12 години. Той е бил китарист на групата Sweet Savage, преди да се присъедини към формацията Dio, основана от Рони Джеймс Дио, с която става международно известен.

Sweet Savage[редактиране | редактиране на кода]

Sweet Savage е група New Wave of British Heavy Metal, към която Кембъл се присъединява, когато е на 15 години. Освен Кембъл, групата включва барабаниста Дейвид Бейтс и басиста и певец Рей Халър. Групата повлиява и на Металика, които записва кавър версия на песента Killing Time за албума си Garage Inc.. Sweet Savage издават EP през 1981 г. , което включва четири сесии на BBC Radio и първия им сингъл Take No Prisoners. B-страната на сингъла е Killing Time. Кембъл напуска групата през пролетта на 1983 г., за да се присъедини към Дио като наследник на Джейк Е. Лий. Лий приема предложението да свири за покойния Ранди Роудс в групата на Ози Озбърн.

Много по-късно, през 90-те, се появява подновен интерес към Sweet Savage и групата издава албум без участието на Кембъл.

Dio[редактиране | редактиране на кода]

Когато Кембъл се присъединява към Dio, Рони Джеймс Дио, Вини Апис и бившият басист на Рейнбоу Джими Бейн вече са завършили повечето от песните от дебютния си албум Holy Diver. След като световното търсене на подходящ китарист приключи с подписването на Кемпбъл, първият състав на младата група вече е определен. Албумът е успешен и групата свири, наред с други неща, на фестивала Monsters of Rock през 1983 г.

Групата скоро се завръща в студиото, за да запише втория си албум, който е озаглавен The Last in Line и достига номер 23 в класациите за албуми в САЩ. Третият албум, Sacred Heart, също е успешен и достига номер 29 в американските класации. Той съдържа песента Hungry for Heaven, която също е пусната в саундтрака към филма Vision Quest. Групата записва и Hide in the Rainbow за саундтрака към филма The Eagle of Steel. Тази песен е последната, в която Кембъл участва. За EP Intermission на живо записаните преди това ритъм китари са презаписани от Крейг Голди, а партиите на Кембъл са презаписани. Голди е отговорен и за китарните партии в единствената студийна песен от албума, Time to Burn. Кембъл напуска групата през 1986 г. и се присъединява към Уайтснейк.[2] Крейг Голди е представен като нов член на групата малко след това.

През 2013 г. Кембъл формира групата Last In Line с всички музиканти, които са свирили в албума на Дио The Last in Line. Покойният Рони Джеймс Дио ще бъде представен от Андрю Фрийман, който е бил с Офспринг, Lynch Mob и Hurricane. Басистът Джими Бейн почива през януари 2016 г.

Whitesnake[редактиране | редактиране на кода]

През 1987 г. Кембъл става член на британската хард рок група Уайтснейк. Китаристът на Ex-Thin Lizzy and Tygers от Pan-Tang Джон Сайкс написва и изсвирва главните и ритъм части от албума, просто озаглавен Whitesnake (САЩ) и 1987 (Европа),[3] но е оставен на след приключване на записа Дейвид Ковърдейл е уволнен. Кембъл беше нает като заместник и свири заедно с Адриан Ванденберг (Teaser, Vandenberg), Томи Олдридж (Ози Озбърн) и басиста Руди Сарзо (Black Oak Arkansas, Куайът Райът). Кембъл напуска групата след световното турне през 1987/1988 г.

Shadow King[редактиране | редактиране на кода]

През 1990 г. Кембъл съосновава групата Shadow King с Лу Грам. Групата издава един албум и изнася само един концерт, преди Кембъл да получи предложение да се присъедини към Деф Лепард. След това Shadow King се разпадат.

Def Leppard[редактиране | редактиране на кода]

Кембъл става член на групата Деф Лепард през 1992 г. след издаването на албума им Adrenalize. Той заменя Стив Кларк, който почива на 8 януари 1991 г. Кембъл прави първата си изява с групата в клуб в Дъблин пред около 600 зрители, а само седмица по-късно, на 20 април 1992 г., групата свири на трибютния концерт на Фреди Меркюри. Оттогава Кембъл е постоянен член на групата и записва албумите Slang, Euphoria, X, Yeah! с Деф Лепард. и песни от Sparkle Loungrkle Loungee. През 2011 г. излиза концертният албум Mirror Ball. От 2014 г. Кембъл често е представляван от Стив Браун (Трикстър) поради неговия рак.

Weitere Projekte[редактиране | редактиране на кода]

В допълнение към работата си с Деф Лепърд, Кембъл също свири с групите Clock и Riverdogs. През 2005 г. издава солов албум, озаглавен Two Sides Of If, в който записва множество кавър версии на любимите си блус песни, а албумът съдържа и собствено блус парче. Сред гостите в албума са китаристът Били Гибънс (ЗиЗи Топ; Like It This Way & Willin' For Satisfaction) и певицата Джоан Осбърн (Spoonful). В записите участва и барабанистът Тери Бозио.

През септември 2010 г. Кембъл се съгласява да отиде на турне с личната си любима група Тин Лизи. Той не става постоянен член на групата, но е на турне с групата до началото на 2011 г. На 11 май 2011 г. Кембъл публикува на уебсайта си безплатна песен, която изпя, озаглавена Seems So Real; Други музиканти в този запис са Робърт Косио (ритъм китара, слайд китара и електрическо пиано), Лу Кастро (бас) и Марк Шулман (барабани). В новия албум на Steel Panther , All You Can Eat, който е издаден на 28 март 2014 г., Кембъл беше включен като китарист в песента Gangbang At the Old Folks Home.

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Кембъл живее в Калифорния и има две дъщери на име Лили Роуз и Уна Мариголд. Той е редовен играч на футболния клуб Hollywood United FC, който се състои предимно от знаменитости и бивши професионални футболисти. През юни 2013 г. Кембъл обяви, че има рак и ще се подложи на шест месеца химиотерапия. През юни 2015 г. Кембъл обяви, че отново има рак.

Избрана дискография[редактиране | редактиране на кода]

Албуми [4]
Година на издаване Заглавие Група
1983 Holy Diver Dio
1984 The Last in Line Dio
1985 Sacred Heart Dio
2005 We Rock Dio
2013 Dream Evil Dio
1986 Hear 'n Aid All Stars
1996 Slang Def Leppard
1999 Euphoria Def Leppard
2002 X Def Leppard
2006 Yeah! Def Leppard
2008 Songs from the Sparkle Lounge Def Leppard
2015 Def Leppard Def Leppard
2022 Kick Def Leppard
2022 Diamond Star Halos Def Leppard
2023 Drastic Symphonies Def Leppard
2016 Heavy Crown Last in Line
2019 II Last in Line
2022 A Day in the Life Last in Line
2023 House Party at the end of the World Last in Line
2023 Jericho Last in Line

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Vivian Campbell // discogs.com. Посетен на 14 януари 2024.
  2. Dio Biography. // allmusic.com. Посетен на 14 януари 2024.
  3. Whitesnake – 1987 // iscogs.com. Посетен на 14 януари 2024.
  4. Vivian Campbell // metal-archives.com. Посетен на 14 януари 2024.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Vivian Campbell в Уикипедия на немски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​