Направо към съдържанието

Видукинд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Видукинд Корвейски
Widukind von Corvey
германски историк
Роден
около 925 г.
Починал
973 г. (48 г.)

РелигияКатолическа църква
Националност Германия
Научна дейност
Областистория
Видукинд Корвейски в Общомедия

Видукинд Корвейски e германски историк и хронист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е около 925 година, произлизащ от саксонските феодали. Получава класическо образование и става бенедиктински монах от Корвейският манастир във Вестфалия.

Автор е на хрониката „Деяния на саксите“ (Res gestae saxonicarum) в 3 книги, в която се стреми да прослави подвизите на саксите и техните крале, излагайки въз основа на древни саги, песни, предания, антични и средновековни източници и собствената си осведоменост, историята на саксите и кралете от Саксонската династия (Хайнрих I и Ото I). Събитията описани в „Деянията на саксите“ обхващат период до 967 г. и са дадени сведения за историята на саксоно-славянските отношения. Съчинението си е създал по молба на дъщерята на Ото I, абатиса Матилда.[1] Този документ по-късно е използван от източнофранкския епископ и хронист Титмар фон Мерзебург за написването на неговата „Хроника на Титмар“.

Умира около 980 година в Абатство Корвей.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. „Источниковедение истории южных и западных славян: Феодальный период: Учебное пособие“ Отг. ред. Л.П. Лаптева, Издательство МГУ, 1999; стр.24 ISBN 978-5-211-03409-9

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]