Видукинд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Видукинд
германски историк
WIDUKIND.jpg
Роден
925 г.
Починал
около 980 г. (55 г.)
Научна дейност
Област История

Видукинд Корвейски (ок. 925—980) e немски историк, произлизащ от саксонските феодали; получил класическо образование, бенедиктински монах от Корвейският манастир във Вестфалия.

Автор е на хрониката "Деяния на саксите" (RES GESTAE SAXONICARUM) в 3 книги, в която се стреми да прослави подвизите на саксите и техните крале, излагайки въз основа на древни саги, песни, предания, антични и средновековни източници и собствената си осведоменост, историята на саксите и кралете от Саксонската династия (Хайнрих I и Ото I). Събитията, описани в "Деянията .." обхващат период до 967 г. и са дадени сведения за историята на саксоно-славянските отношения. Съчинението си е създал по молба на дъщерята на Ото I, абатиса Матилда [1]. Този документ по-късно е използван от от източнофранкския епископ и хронист Титмар фон Мерзебург за написването на неговата Хроника на Титмар.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. "Источниковедение истории южных и западных славян: Феодальный период: Учебное пособие" Отг. ред. Л.П. Лаптева, Издательство МГУ,1999; стр.24 ISBN 978-5-211-03409-9

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]