Сакси

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Политическа карта на Западна Европа ок. 550 г.

Саксите или саксонците са германско племе или съюз на племена от групата на ингевоните или ингвеоните (по Тацит), тоест северногерманските народи.

Името им Saxones се появява в някои копия на Птолемеевата География, писана през 2 век, която се смята за споменаваща за първи път племето, като обитаващо северно от долна р. Елба - като се е смятало, че името им произхожда от Sax "секира" или каменен нож. [1]В същото време обаче други копия споменават за същото племе под название Axones и се смята, че става дума за погрешно изписване, което Тацит в неговата Германия, например, нарича Aviones. Така че се смята, че Saxones е по-късен опит да се коригира името, като му се даде някакво значение. [2]

Споменават се в римски извори от втори в. сл. Хр. насетне. До пети век обитават района южно от полуостров Ютланд (днешната област Шлезвиг-Холщайн между Германия и Дания). Северно от техните земи по това време се намират англите, наречени така по името на територията си: Angeln в днешна Дания. На запад граничат с фризите и франките, на юг - с тюрингите. Южните, югоизточните и източните им граници в най-ранната им история не са напълно уточнени. Името им, както при някои други древногермански народности, произхожда от името на предпочитаното им оръжие - дългия кинжал seax.

През III в. саксите, понякога в съюз с други германи, започват серия грабителски набези из крайбрежните територии на Римската империя в северна Галия и Британия. В IV в. стават толкова опасни, че римските власти създават нова военно-адмнистративна единица, предназначена да предотвратява нахлуванията им в британските провинции. Това е т. нар. Comitatus Littoris Saxonici, тоест Комитат на саксонското крайбрежие, разполагащ с постоянна щабквартира може би в Лондон, два легиона, помощни войски и флот.

След оттеглянето на римските сили от Британия в началото на V в. саксите преминават от грабителски набези към трайно настаняване на острова. Заедно с англи, фризи и юти (от които ги различават някои диалектни особености) те завладяват териториите на доскрошните римски провинции. Един от първите известни по име техни предводители е Кердик, който създава саксонско владение около Лондон в средата на V столетие. Германските нашественици се настаняват в земите, които през Х в. ще образуват Англия. Това нашествие в британските летописи се нарича Adventus Saxonum.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Saxony. Catholic Encyclopedia. New York: Robert Appleton Company. 1913
  2. Green, D. H. & Siegmund, F.: The Continental Saxons from the Migration Period to the Tenth Century: An Ethnographic Perspective, Boydell Press, 2003 pages 14-15 ISBN 1843830264, 9781843830269