Виедма (езеро)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Виедма
Lago Viedma
— ледниково езеро —
Космическа снимка на НАСА, октомври 1994
Космическа снимка на НАСА, октомври 1994
Relief Map of Argentina.jpg
-49.5833° с. ш. -72.5° и. д.
Местоположение в Аржентина
МестоположениеПровинция Санта Крус
ПритоциЛедника Виедма
Оттокр. ЛеонаЛаго Архентинор. Санта КрусАтлантически океан
Дължина80 km
Ширина15 km
Площ1088 km2
Надм. височина254 m
Виедма в Общомедия

Виедма (на испански: Lago Viedma)[1] е второто по големина езеро в Аржентина след Лаго Архентино. По произход то е сладководно ледниково езеро. Открито е през 1783 г. от испанския изследовател на Патагония Франсиско де Виедма и Нарваес (заедно с брат си Антонио) и носи неговото име.

География[редактиране | редактиране на кода]

Разположено е в патагонската провинция Санта Крус. Намира се близо до границата с Чили, в подножието на източните склонове на Южните Анди. Езерото е с дължина 80 km, широчина до 15 km и заема площ около 1088 km2. Разположено е на 254 m н.в. Въпреки че езерото е на територията на Аржентина, западните му брегове достигат до Южнопатагонското ледено плато, където границата между Аржентина и Чили не е точно определена. На северозапад от езерото се намират привлекателните за алпинистите върхове Монте Фицрой (3375 m) и Серо Торе (3128 m).

Воден режим[редактиране | редактиране на кода]

Основното захранване идва от ледника Виедма, който се спуска от запад от Южнопатагонското ледено плато. Езикът на ледника навлиза в езерото и може да се наблюдава от плавателен съд. Широчината му е 2,5 km и е висок около 50 m. Езерото Виедма приема води и от късата река Вуелтас (70 km) и от множество потоци, стичащи се от Национален парк Лос Гласиарес. От югоизточния край на езерото изтича река Леона, която се оттича към по-южно разположеното езеро Лаго Архентино.

История[редактиране | редактиране на кода]

До идването на европейците територията е обитавана от племето аоникенки (южни теуелче), които го наричали Капар (по името на често срещано растение по бреговете). След откриването му (1783 г.) от братята де Виедма, които се изкачват обратно по течението на реките Санта Крус и Леона, езерото носи тяхното име. През 19 век дотук достига и експедицията на Франсиско Морено. През 1945 г. е създаден Национален парк Лос Гласиарес и езерото Виедма е част от него. От 1981 г. влиза в списъка на ЮНЕСКО за културно и природно наследство.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]