Виж кой говори пак

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Виж кой говори пак
Look Who's Talking Too
РежисьориЕйми Хекърлинг
ПродуцентиДжонатан Крейн
СценаристиЕйми Хекърлинг
Нийл Израел
В ролитеДжон Траволта
Кърсти Али
Брус Уилис
Олимпия Дукакис
Елайъс Котиъс
Туинк Каплан
Розана Бар
Деймън Уейънс
МузикаДейвид Китей
ОператорТомас дел Рут
МонтажДебра Чияте
РазпространителTriStar Pictures
Премиера14 декември 1990 г.
(Германия)
Времетраене82 минути
Страна САЩ
Езиканглийски
Приходи$47.8 милиона
Хронология
Виж кой говори (1989)
Виж кой говори сега (1993)
Външни препратки
IMDb Allmovie

„Виж кой говори пак“ е американски игрален филм (романтична комедия) от 1990 г. и продължение на комедията на режисьора Ейми Хекърлинг от 1989 г., Виж кой говори. Филмът представя оригиналните членове на ролите Джон Траволта и Кърсти Али като Джеймс и Моли Убриако, родителите на Майки (озвучен от Брус Уилис), дете, което се справя с най-новото допълнение към семейството, бебето Джули (озвучена от Роузън Бар). В допълнение към това, той има проблеми с използването на гърненце и неортодоксалните съвети, които той получава от своя приятел, Еди (озвучен от Деймън Уейънс), не прави проблема по-добър.[1]

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Филмът се сдобива с женените Моли (Кърсти Али) и Джеймс (Джон Траволта), които правят секс и Майки (гласът на Брус Уилис) се страхува. Моли и Джеймс казват на Майки, че трябва да е обучен в гърне. Моли открива, че отново е бременна (този път едно момиче) и Джеймс работи усърдно. Майки научава, че с малката си сестра, Джули (глас на Розана Бар), той трябва да бъде отговорен голям брат. Когато Джули е напът да се роди, пъпната връв се затваря около шията ѝ и я поставя в беда. Тя е родена чрез разрез и се отвежда в детската стая за наблюдение.

Когато Джули се среща с Майки, тя не се впечатлява. Майки, от друга страна, бързо започва да се възмущава от сестра си, когато мечтите му да бъде отговорен голям брат не съвпадат с реалността. В същото време мързеливият десен брат на Моли, Стюарт (Елиас Котеас), идва да остане, на когото Джеймс незабавно не харесва. Това, в съчетание с натиска на Джеймс, за да поеме взискателна пилотна работа, подредена от родителите на Моли, и убеждението му, че Моли е твърде защитна от Майки, причинява няколко спора между двамата, които в крайна сметка водят до напускането на Джеймс. Майки е разстроен за това и, вярвайки, че е напуснал заради Джули, разкъсва едно от препарираните животни на сестра си. Джеймс понякога се мотае с децата си (включително и измамване в киносалон) и се забавлява с тях. След кражба с взлом, най-добрата приятелка на Моли Рона (Twink Caplan) се мести с нея и тя скоро започва да се среща със Стюарт.

След „смъртта“ на любимия ѝ пингвин (на когото тя нарече Хърби), Джули решава да се научи да ходи и да си тръгва. По-късно Джули успява да стигне до дивана без подкрепа. Моли вижда това и първоначално е развълнувана, но след това се натъжи, че Джеймс не е там, за да сподели момента. Докато наблюдава Джули да спи една нощ, Майки осъзнава колко зле се отнася с нея и решава да промени начина си на действие. Моли решава да спечели Джеймс и да се облича сексуално за него, но той не се интересува. Тъй като двамата играчи, Майки за първи път използва тоалетната и призовава родителите си, които са изключително горди с него и споделят нежен момент.

Една нощ, докато Джеймс се готви да лети, Моли наблюдава новините и научава, че бурите са навсякъде около района. Тя отива да вземе Джеймс преди да излезе, оставяйки Стюарт с Майки и Джули. Тя го хваща и се опитва да го убеди да не излита, точно както контролната кула отмени полета. След това двамата се изравняват. Междувременно един крадец (вероятно един и същ, който също ограби Рона) влиза и изтича, когато Стюарт влезе с неговия разтоварен пистолет. Стюарт го преследва, забравил за децата и напълно забравил факта, че е оставил хартия на гореща печка, която бързо предизвиква пожар. Майки не се паникьосва и поема отговорност, като изкарва Джули от апартамента на безопасно място. Стюарт и крадецът се сблъскват с Джеймс, който покорява крадеца. Моли и Джеймс скоро установяват, че децата са оставени сами и забелязват огъня в апартамента, само за да излязат от асансьора Майки и Джули, когато двамата се подготвят да влязат, за да ги спасят. Тогава Джеймс изгасява огъня, преди той да причини много щети.

На следващия ден Джеймс, Моли, Стюарт, Рона и родителите на Моли посещават барбекю. Там Джули пита Майки защо я е спасил, когато те винаги се борят. Майки ѝ казва, че за толкова, колкото те се разделят на нервите, те са децата и трябва да се държат заедно, тъй като възрастните никога няма да имат смисъл за тях. Двамата след това тръгват ръка за ръка.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Изпълнител Роля
Джон Траволта Джеймс Убриако
Гласът на сперматозоидите на Джеймс (некредитиран)
Кърсти Али Моли Убриако
Гласът на сперматозоидите на Моли (некредитирана)
Лорн Сусман Майки Убриако
Меган Милнър Джули Убриако (на 1 година)
Джорджия Кейтли Джули (на 4 месеца)
Ники Греъм Джули (новородено)
Елиас Котеас Стюарт Дженсън
Туинк Каплан Рона
Олимпия Дукакис Роузи Дженсен
Лесли Еуен Деби
Гилбърт Готфрид Джоуи, инструктор по бебешка гимнастика
Джон С. Дейвис Д-р Флешър
Брус Уилис Майки Убриако (глас)
Розана Бар Джули Убриако (глас)
Деймън Уейънс Еди (глас)
Мел Брукс Г-н Тоалетна

Продукция[редактиране | редактиране на кода]

Известната тематична музика на TriStar Pictures, композирана от Дейв Грусин, е играна по време на сцената, когато Джули практикува ходене. В началото на логото съществува вариация, когато Брус Уилис (гласът на Майки) прави имитация на Мистър Ед.

Кастинг[редактиране | редактиране на кода]

Задницата в края на първия филм изобразява некредитираната Джоан Ривърс, която дава гласа на Джули. Поради конфликти при планирането, тя отхвърли ролята.

Освен това в ранния трейлър Ричард Прайър първоначално щеше да бъде гласът на Еди.

Също така се появяват Олимпия Дукакис, Елиас Котеас и Гилбърт Готфрид. Допълнителни вокални таланти включват Деймън Уейънс в поддържаща роля като гласа на Еди. Мел Брукс прави камео вид като глас на г-н Тоалетна. Филмът е последван от още едно продължение, Виж кой говори сега (1993) г. Бебешки актьори в него са Лорн Сусман и Меган Милнър.

Алтернативни версии[редактиране | редактиране на кода]

Когато филмът се излъчи на ABC Family, много от изтритите сцени (като например Моли заплашва Майки с пердах, ако той взема Джули отново) бяха показани. Една забележителна добавка е тичащ кляп, където Моли разговаря с приятели и хора и тя възпламенява мечтата на Джеймс да я изневерява. Има дори една последователност, в която тя си го представя като Джон Ленън и самата нея, тъй като Йоко Оно пародира активността им.

В една версия Джеймс и Стюарт разговарят след пристигането му в апартамента.

Български дублажи[редактиране | редактиране на кода]

Арс Диджитал Студио (NOVA) (06.05.2008)
Преводач Борислав Стефанов
Тонрежисьор Михаил Михайлов
Режисьор на дублажа Ралица Ботева
Озвучаващи артисти Елена Русалиева
Лина Златева
Христо Чешмеджиев
Николай Николов
Борис Чернев
Андарта Студио (2013)
Преводач Елена Златева
Озвучаващи артисти Весела Хаджиниколова
Цветослава Симеонова
Кристиян Фоков
Николай Пърлев
Тонрежисьор Росица Александрова

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Wilmington, Michael. 'Look Who's Talking Too' Needs a Diaper Change // LA Times, 14 декември 1990. Посетен на 24 август 2010.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]