Виктория (Британска Колумбия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Виктория.

Виктория
Парламентът на Британска Колумбия във Виктория
Парламентът на Британска Колумбия във Виктория
Страна Флаг на Канада Канада
Провинция Британска Колумбия
Население () 80 032 души
Виктория в Общомедия

Виктория (на английски: Victoria) е град в Югозападна Канада, столица на провинция Британска Колумбия. Разположен е в южния край на остров Ванкувър, на брега на протока Хуан де Фука. Населението на Виктория е около 78 057 души (2007).

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Климатът на града е мек и топъл, често характеризиран като средиземноморски. Зимите са меки и влажни, а летата - топли и сухи. Средните зимни температури са от 4 до 8 °С, а летните - около 20-25 °С. Със своите 2223 часа слънчево време градът е и най-слънчевия в Британска Колумбия.

Мекият климат позволява да се отглеждат и такива дървесни видове като евкалипти, палми и даже някои видове бананови дървета. Общинските паркове са целогодишно пълни с цветя, което е дало на Виктория името "Градът на градините".

Население[редактиране | редактиране на кода]

Виктория е известна с големия си брой възрастно население. Тук живеят много британски пенсионери поради мекия климат и типично британската атмосфера в града. Близо 6,5 % от населението е над 80-годишна възраст, а други 18% са над 65 год.

Топлият климат привлича и друг тип "заселници". В града има голям брой бездомници - над 2000 души според данни от 2006 г.

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

Част от градския транспорт се осъществява от типичните за Лондон 2-етажни автобуси, а в центъра има голям брой английски пъбове.

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

Родени във Виктория[редактиране | редактиране на кода]