Виктор Хара

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Виктор Хара
Víctor Jara
чилийски музикант
Victor-Jara-in-Helsinki-1969 (cropped)2.jpg
1969 г.
Роден
Сан Игнасио, Чили
Починал
ПогребанЧили

Учил вЧилийски университет
Музикална кариера
Стилфолклорна музика
Инструментивокал, китара
Гласбаритон
Активностот 1959 г. до 1973 г.
Семейство
Деца2

Уебсайтwww.fundacionvictorjara.org
Виктор Хара в Общомедия

Виктор Хара (на испански: Víctor Lidio Jara Martínez) е чилийски певец, поет, театрален режисьор, преподавател и активен политически деец.

Неговото име и творчество са тясно свързани със социалистическото правителство на Салвадор Алиенде. Осакатяването и впоследствие убийството му през 1973 г. след военния преврат в Чили прави Хара символ на борбата срещу потисничеството на военния режим.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Образование[редактиране | редактиране на кода]

Виктор Хара е роден в малко градче в близост до Сантяго де Чиле в бедно селско семейство. Бащата напуска семейството, когато Виктор е още малък, а майка му умира, когато е на 15 години. Записва се в семинарията да учи за свещеник, но напуска църквата, за да се запише в армията. След няколко години се завръща у дома и се посвещава на музиката и театъра.

Професионално развитие[редактиране | редактиране на кода]

Виктор Хара започва да се занимава с фолклорна музика през 1950-те години. Първите си записи прави през 1966 г., а през 1970 г. се отдава изцяло на музикална кариера.

Политическа дейност[редактиране | редактиране на кода]

Взима активно участие в кампанията за президент на Салвадор Алиенде – изнася безплатни концерти и извършва благотворителна дейност, споделя възгледите на Народния съюз (Unidad Popular), който издига кандидатурата на Салвадор Алиенде. През 1970 Алиенде печели изборите и е избран за президент на Чили, но успява да се задържи на власт само 3 години. На 11 септември 1973 г. военните с помощта и поддръжката на САЩ завземат властта с преврат. На 12 септември Виктор Хара е арестуван и откаран заедно с хиляди други затворници на стадиона в Сантяго де Чиле (по-късно същият този стадион е преименуван на негово име). Следват побои и изтезания, при които са счупени костите на ръцете и ребрата му. Неговите похитители подигравателно му предлагат да свири на китарата си със счупени ръце. Той не свири, но пее. Бива разстрелян на 15 септември. Разрешават на жена му да прибере тялото му и след погребението тя тайно напуска страната. Хара написва последното си стихотворение през тези три дни на стадиона и успява тайно да го предаде на приятел.

Гробът на Виктор Хара на централното гробище на Сантяго

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

На английски
На испански
На френски