Вилхелм Фридеман Бах

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Бах.

Вилхелм Фридеман Бах
Wilhelm Friedemann Bach
германски композитор

Роден
Починал
1 юли 1784 г. (73 г.)
ПогребанБерлин, Федерална република Германия

Религиялутеранство
Учил вЛайпцигски университет
Музикална кариера
Стилкласическа музика
Инструментиорган
Активностот 1773 г.
Семейство
РодФамилия Бах
БащаЙохан Себастиан Бах
МайкаМария Барбара Бах
Братя/сестриКарл Филип Емануел Бах
Йохан Кристиан Бах
Йохан Кристоф Фридрих Бах
Вилхелм Фридеман Бах в Общомедия

Вилхелм Фридеман Бах (на немски: Wilhelm Friedemann Bach) е най-възрастният син на Йохан Себастиан Бах, известен органист, импровизатор и композитор, майстор на контрапункта.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

За разлика от другите членове на музикалното семейство Бах, Вилхелм Фридеман е слабо активен човек, а кариерата му може да се определи като низ от изпуснати възможности. Роден е във Ваймар и се е обучавал в Лайпциг; през 1733 г. е назначен като органист на църквата Св. София в Дрезден, а през 1746 г. става органист на църквата Пресвета Дева (Liebfrauenkirche) в Хале. Известността и влиянието на баща му били достатъчни, за да може Вилхелм да получи длъжността без традиционното прослушване.

След смъртта на баща му през 1750 г. изчезва и влиянието върху живота на Вилхелм Фридеман, както и благотворното влияние върху съдбата му. Животът на Вилхелм в Хале престава да е толкова безгрижен. Периодично той пътува извън града, за да си търси друга работа. През 1762 г. му е предложена позицията на капелмейстор при дармщадтския двор, но по неизвестни причини той отказва. Две години по-късно, през 1764 г., той напуска работата си в Хале, след което остава (поне формално) безработен до края на живота си. Оттогава той странства по света, докато не умира на 1 юли 1784 г. в Берлин в пълна нищета.

Творчество[редактиране | редактиране на кода]

Сред съчиненията му, от които е публикувана само малка част, са многочислени църковни кантати и инструментални произведения, от които най-известни са фугите, полонезите и фантазиите за пиано, както и секстети за струнни музикални инструменти, кларинет и др.