Винс Фостър

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Винс Фостър
американски политик

Роден
Починал
20 юли 1993 г. (48 г.)
Форт Марси парк, Вирджиния, САЩ

Учил вСеверна Каролина
Политика
ПартияДемократическа партия
Винс Фостър в Общомедия

Винсент Уокър Фостър – младши (на английски: Vincent Walker Foster, Jr.) е американски адвокат и политик, съветник в Белия дом, по време на първия мандат на президента Бил Клинтън, а също и близък приятел на Първата дама на САЩ – Хилъри Клинтън.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Фостър е роден в Хоуп, Арканзас в семейството на Алис Мей и Винсент У. Фостър[1]. Баща му се занимава с продажба на недвижими имоти[2], той има две сестри, Шийла и Шарън. В детството си е съсед и приятел на Бил Клинтън в първите осем години от живота си, докато Клинтън се премества. Завършва гимназия в Хоуп през 1963 г. като първенец в своя клас. Фостър записва „Дейвидсън Колидж“, като се дипломира през 1967 г. Бащата иска той да се присъедини към семейния бизнес с недвижими имоти, но той избра правото като свое поприще.

След като започва следването си в университета „Вандербилт“, където учи в правния факултет, той се присъединява към „Арканзаска национална гвардия“, по време на Войната във Виетнам. По-късно се прехвърля в Университета на Арканзас, където продължава да изучава право, завършвайки първи в класа си през 1971 г.

Фостър среща Елизабет (Лиса) Брайдън по време на втората му година в Университета в Дейвидсън. Тя е дъщеря на застрахователен брокер от Нашвил и по същото време учи в колеж „Sweet Briar College“. Двамата се женят на 20 април 1968 година. Двамата имат три деца: Винс III, Лаура, и Джон.

Адвокат в Арканзас[редактиране | редактиране на кода]

През 1971 г. Фостър се присъединява към Адвокатско дружество „Rose“, намиращо се в Литъл Рок, Арканзас[3], и през 1974 г. е направен пълноправен партньор. Става лидер на Арканзаската адвокатска колегия, като по същото време започва да си сътрудничи с Хилъри Родам, по проект за оказване на правна помощ на бедни граждани. По-късно тя става първата жена сътрудник във фирмата, а по-късно и пълноправен партньор, въпреки нежеланието на някои от партньорите да се наеме жена[4].

По-късно в своите мемоари Хилъри Клинтън пише: „Винс бе един от най-добрите адвокати, който съм познавала“, и го сравнява по стил и държание с типажа от класическия филм от 1962 година – „Да убиеш присмехулник“, на режисьора Робърт Мълиган (Robert Mulligan), и изиграна от холивудската легенда Грегъри Пек.

Писателя Карл Бърнстейн описва Фостър като „висок мъж, с безупречни нрави и официалното държание ..., елегантен в идеално стоящи му костюми, както и с глас, тих до точката на мълчаливост“[5] eventually earning nearly $300 000 a year.[5].

В кариерата си на адвокат, Фостър практикува предимно корпоративно право, което му осигурява приблизително 300 000 щатски долара годишен приходи[5] По времето, когато Бил Клинтън е избран за Президент на САЩ (1992), Винс Фостър е в пика на своята адвокатска кариера, получавайки годишната награда на Арканзаската адвокатска колегия, и е наречен „Един от най-добрите юристи в САЩ“.

По време на службата си в Белия дом, на 20 юли 1993 година се самоубива във федералния парк „Форт Марси Парк“, щат Вирджиния.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Factual Summary: Mr. Foster's Background and Activities on July 20, 1993 // Whitewater: The Foster Report. „United States Office of the Independent Counsel‎“ статия във вестник Вашингтон поуст, 11 октомври 1997. Посетен на 9 декември 2008.
  2. Ronald W. Maris и др. Comprehensive Textbook of Suicidology. Guilford Press, 2000. ISBN 157230541X. pp. 280 – 281.
  3. Хилъри Клинтън – Living History, Simon & Schuster, 2003, ISBN 0-7432-2224-5, стр. 78 – 81.
  4. Carl Bernstein, A Woman in Charge: The Life of Hillary Rodham Clinton, Knopf, ISBN 0-375-40766-9. pp. 128 – 131.
  5. а б в Статия на Джейсън Лапарле, A Life Undone: Portrait of a White House Aide Ensnared by His Perfectionism, във вестникThe New York“ Times, 22 август 1993.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]