Вихрен (хижа)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Вихрен.

Хижа „Вихрен“
Vihren hut.jpg
хижа Вихрен
Relief Map of Bulgaria.jpg
41.7567° с. ш. 23.4167° и. д.
Местоположение в България
Информация
Планина Пирин
Надм. височина 1972 m
Брой места 120
Водоснабдяване Да
Електрифициране Да
Хижа „Вихрен“ в Общомедия

Хижа „Вихрен“ се намира в Пирин планина, на скален праг на левия бряг на река Бъндерица на 1972 м. н.в. Построена е през 1939 – 1941 г. от туристическото дружество в Банско и е наречена Елтепе (старото име на връх Вихрен). Наричана е също „Нова Бъндерица“. Преименувана е неофициално след 1942 г., когато много други обекти в планината сменят имената си със закон. Претърпява 2 разширения – през 1949 г. от ВИФ (сега Национална спортна академия) и през 1963 г. от БТС.

Стопанисва се от хотел Стражите в Банско.

Състои се от 2 масивни сгради, до които се стига по живописен асфалтов път от Банско (16 км). Допълнително на скалите над реката в източна посока са построени още 8 двуместни бунгала. Хижата има кухня, столова с 80 – 100 места, бюфет и външни тоалетни. Предлага възможност за баня. Има редовна автобусна връзка с града, а паркингът пред основната сграда може да събере до 30 автомобила. Хижата е електрифицирана чрез малък ВЕЦ, захранван от река Бъндерица. Стаите са с над 5 легла, на много места двуетажни.

Общо хижата предлага 120 – 130 легла и често е посещавана от екскурзионни групи. През 1980-те години, когато преживява своя разцвет, хижата е приемала средно по 23 000 туристи годишно и е била най-посещаваната хижа в Пирин. Поради това, че не е осъвременявана през последните години, е изместена от това място от хижа „Безбог“.

Тя е изходен туристически пункт за връх Вихрен, хижаСинаница, хижа Демяница, заслон Тевно езеро, хижа Яне Сандански, заслон Кончето и други.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония