Вихрен (хижа)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Вихрен.

Хижа "Вихрен"
Vihren hut.jpg
хижа Вихрен
Relief Map of Bulgaria.jpg
41.7611° с. ш. 23.4178° и. д.
Местоположение в България
Информация
Планина Пирин
Надморска височина 1950 m
Брой места 120
Водоснабдяване Да
Електрифициране Да
Хижа "Вихрен" в Общомедия

Хижа „Вихрен“ се намира в Пирин планина, на скален праг на левия бряг на река Бъндерица на 1950 м. н. в. Построена е през 1939-1941 г. от туристическото дружество в Банско и е наречена Елтепе (старото име на връх Вихрен). Наричана е също „Нова Бъндерица“. Преименувана е неофициално след 1942 г., когато много други обекти в планината сменят имената си със закон. Претърпява 2 разширения - през 1949 г. от ВИФ (сега Национална спортна академия) и през 1963 г. от БТС.

Стопанисва се от хотел Стражите в Банско.

Състои се от 2 масивни сгради, до които се стига по живописен асфалтов път от Банско (16 км). Допълнително на скалите над реката в източна посока са построени още 8 двуместни бунгала. Хижата има кухня, столова с 80-100 места, бюфет и външни тоалетни. Предлага възможност за баня. Има редовна автобусна връзка с града, а паркингът пред основната сграда може да събере до 30 автомобила. Хижата е електрифицирана чрез малък ВЕЦ, захранван от река Бъндерица. Стаите са с над 5 легла, на много места двуетажни.

Общо хижата предлага 120-130 легла и често е посещавана от екскурзионни групи. През 1980-те год., когато преживява своя разцвет, хижата е приемала средно по 23 000 туристи годишно и е била най-посещаваната хижа в Пирин. Поради това, че не е осъвременявана през последните години, е изместена от това място от хижа „Безбог“.

Тя е изходен туристически пункт за връх Вихрен, хижаСинаница, хижа Демяница, заслон Тевно езеро, хижа Яне Сандански, заслон Кончето и други.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония