Вихрен

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Вихрен (връх))
Вижте пояснителната страница за други значения на Вихрен.

Вихрен
Изглед към върха от седловината Премката
Изглед към върха от седловината Премката
Map of Pirin.png
41.7664° с. ш. 23.3994° и. д.
Местонахождение в Пирин
Общи данни
МестоположениеОбласт Благоевград, България
Част отПирин
Надм. височина2914 m
Подробна карта
Vihren-Map.jpg
Вихрен в Общомедия
100 национални туристически обекта
2
Logo bts.svg
Връх Вихрен

Вѝхрен (до 29 юни 1942 г. Елтепе, Ел-тепе)[1] е най-високият връх на Пирин. Със своите 2914 метра Вихрен е втори по височина в България след Мусала (2925,4) в Рила и трети на Балканския полуостров след Митикас (2917) в Олимп (Гърция).

Местоположение[редактиране | редактиране на кода]

Намира се в северния дял на Пирин на главното било между връх Кутело (на северозапад) и Хвойнати връх (на югоизток). С тези два върха го свързват седловините Премката (2610 м) на север и Кабата (2535 м) на юг.

Име[редактиране | редактиране на кода]

До 1942 г. върхът се нарича Елтепе (връх на бурите[2]). В днешни дни това име носи малък заслон в подножието на Вихрен. Заслонът Елтепе се намира до постоянен снежник, покрай чието изучаване е построен и самия заслон.

География[редактиране | редактиране на кода]

Гледан от Банско Вихрен прилича на пресечена пирамида, а от юг – на четиристенна пирамида. За този връх е характерно, че изглежда по много различен начин от различните посоки. Скалите, които изграждат Вихрен, са мрамори, които не задържат вода, поради което в целия район на върха няма реки и езера. Най-близките езера са Влахините на югозапад. Растителността по склоновете на Вихрен е бедна – трева и лишеи, докато животинският свят е по-богат – има птици, дребни гризачи, но най-вече диви кози, които обитават Казаните в подножието на върха. Цветето еделвайс се среща в изобилие по скалния ръб Джамджиеви скали.

Климат[редактиране | редактиране на кода]

Средните годишни валежи са 1150 мм, а снежната покривка достига 3 м. Средният годишен абсолютен минимум на температурите е между -25° и -21 °C, а максималните температури са между 15° и 23 °C.

Туризъм[редактиране | редактиране на кода]

Маршрути[редактиране | редактиране на кода]

  • От страната на хижа „Вихрен“ върхът представлява стръмен купол, по който се качва основната пътека, известна като „Царската пътека“. Тя стига до Кабата и оттам атакува самата пирамида.
  • От страната на Казаните се издига отвесна стена, висока до 300 м, по която има изградени няколко алпинистки маршрута. В подножието ѝ има вечен сняг – малък ледник с размери 90 на 40 м. Тази стена е изкачена за пръв път през 1934 г. от германските алпинисти В. Мозел и Ф. Ауер, а в зимно време през 1949 г. от Ал. Белковски и Вл. Лободин.
  • От страната на Кутело и Премката Вихрен представлява остър купол, по който върви трудна и изсечена в скалите пътека, но това е най-лесното от психологическа гледна точка изкачване.
  • Има и начин за изкачване на върха, който обаче се препоръчва само за туристи с опит в катеренето. Става дума за маршрута по ръба Джамджиеви скали, който отделя Казаните от долината на хижа „Вихрен“.
Изглед от връх Вихрен

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Научноинформационен център „Българска енциклопедия“. Промени в наименованията на физикогеографските обекти в България 1878 – 2014 г. София, Книгоиздателска къща „Труд“, 2015. ISBN 978-954-398-401-5. с. 43.
  2. Иванова, Таня. Ел Тепе - Северната стена и други истории. // bnr.bg. 14 януари 2020.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]