Владислав Прелезов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Владислав Прелезов
български журналист
Роден
31 юли 1965 г. (53 г.)
Националност Флаг на България България
Професия журналист, режисьор, телевизионен водещ
Семейство
Съпруга Антоанета Ценкова
Деца Лилия, Стефан, Владислав

Владислав Прелезов е български журналист.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Владислав Стефанов Прелезов е роден на 31 юли 1965 г. в София. Учи в 35-та гимназия. Завършва „НАТФИЗ“ Кръстьо Сарафов през 1990 г. в класа на професор Надежда Сейкова.

Играе в учебния театър на Академията, Ланс, класически комедиен образ в пиесата на Уилям Шекспир – „Двамата веронци“ и Снет в американската пиеса „Озъбени усмивки“.

От 1992 до 2004 г. е водещ, редактор и военен репортер в „По света и у нас“ на Българската национална телевизия. Новинар в радио FM+. Автор на редица репортажи на военна тематика. Проследява живота и работата на военнослужещите в българските поделения, професионализацията на българската армия, взима множество интервюта от министри на отбраната от региона и страните-членки на НАТО. Отразява първите свободни избори в Косово.

Автор на шест документални филма – „Жените птици“, „Българската пролет във Вашингтон“, „Разкази за мира и войната“ – 1-ва и втора част, „Етноси“, „Песента на Сардиния“, „В навечерието на Европейския съюз“ излъчени по Българската национална телевизия и Военния телевизионен канал. Носител на наградата „Офицър“ на Министерството на отбраната.

Водещ на авторското предаване „Снайпер“, политическият обзор, горещите новини и коментарите към тях във Военния телевизионен канал.

От 2004 г. до 2008 г. е директор на дирекция „Военни средства за масова информация“. Ръководи вестник „Българска армия“, списание „Български войн“ и „Военния телевизионен канал“. Същият период е и Говорител на Министерството на отбраната на Република България.

От 2008 г. е директор на дирекция „Връзки с обществеността и Протокол“ в Министерството на извънредните ситуации. През 2009 г. е поканен за Говорител на Министерството на външните работи при управлението на правителството на Бойко Борисов. Става медиен съветник в министерството.

От 2010 г. работи в Българското национално радио. Водещ на обзора на деня по „Хоризонт“ – „Нещо повече“ и редактор на предаването „Неделя 150“.

От 2011 г. е и хоноруван преподавател по „Публична реч“ в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Асистент на професор Диана Борисова. Доктор по ПР във факултет „Сценични изкуства“, НАТФИЗ „Кр. Сарафов“.

От март 2013 г. е водещ на сутрешното предаване в телевизия News7 – „Още нещо“. От март 2015 г. е директор на Информационен център на Министерството на отбраната. Отговаря за Военния телевизионен канал, вестник „Българска армия“, интернет страницата „Armymedia.bg“ и всекидневния мониторинг за Министерството на отбраната. От май 2017 г. е ръководител „Медийна политика“ в „МБАЛ – Уни Хоспитал“.

Женен. Има три деца.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]