Военен музей в Атина

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Военен музей в Атина
Основан1975 г.
Сайтwww.warmuseum.gr
Карта Местоположение в дем Атина
Военен музей в Атина в Общомедия

Военният музей в Атина (на гръцки: Πολεμικό Μουσείο Αθήνας)[1] е музей на гръцките въоръжени сили. Създаден е на 18 юли 1975 г. Целта му е представяне на оръжейни артефакти и изследвания в областта на военната история. Музеят обхваща военна история от всички епохи, като колекциите включват освен артефакти на гръцката армия и такива от други цивилизации като Древен Китай и Древна Япония.

История[редактиране | редактиране на кода]

През 1964 г. гръцката държава решава да основе Военен музей,[2] за да почете всички онези, които са се борили за Гърция и нейната свобода. Проектирането на музея е извършено от екип изтъкнати учени, ръководен от професор Тукидидис Валентис от Националния технически университет в Атина. На 18 юли 1975 г. президентът на Република Гърция Константин Цацос и министърът на националната отбрана Евангелос Авероф-Тосицас откриват музея. Разнообразните му дейности включват издаване на книги, изграждане и поддържане на паметници и мемориали и помощ на служби и агенции в цяла Гърция. Експозиционните площи на музея са разпределени на четири нива (етажа) и представят изображения на гръцката история от древността до наши дни. Централните елементи на музея са оръжия от войни, в които е участвала Гърция.

Военният музей има и клонове в Навплио, Пелопонес (1988), Ханя, Крит (1995), Триполи, Пелопонес (1997) и Солун (2000). След изграждането на Музея на гръцките военновъздушни сили няколко самолета са докарани в него.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Interesting article about Athens War Museum Архив на оригинала от 2018-08-20 в Wayback Machine. in Warfare History Network (September 14, 2016)
  2. Legislative decree 132/1969 on the establishment of war museum. Νομοθετικόν διάταγμα 132/1969 «Περί Ιδρύσεως Πολεμικού Μουσείου» (ΦΕΚ Α ́ 35)

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Athens War Museum в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​