Волхов (град)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Волхов.

Волхов
Волхов
— Град —
Знаме
      
Герб
Страна Русия
Федерален субектЛенинградска област
РайонВолховски
Площ108 km²
Надм. височина33 m
Население47 182 души (2010)
Основаване1918
Град от1933
Пощенски код187401, 187403,
187404, 187406
Телефонен код+7 81363
МПС код47
Часова зонаUTC+4:00
Официален сайтvolkhov.info
Волхов в Общомедия
Волхов

Во̀лхов (на руски: Во́лхов) е индустриален град в Русия, административен център на Волховски район, Ленинградска област. Населението на града през 2010 година е 47 182 души. Градът е разположен на река Волхов, на 122 км източно от Санкт Петербург.

История[редактиране | редактиране на кода]

Градът израства по време на индустриализацията през първата половина на 20 век. Първо тук е построено работническото селище Званка, с железопътна станция на линията Санкт Петербург – Вологда. През 1916 г. от станцията е построена втора линия – до Мурманск, като по този начин селището се превръща във важен железопътен възел. От 1918 до 1926 г. се строи и Волховската ВЕЦ, която е първата голяма водноелектрическа централа в Русия. През 1929 г., недалеч от нея, са положени основите на първия в Русия алуминиев завод, започнал работа три години по-късно. На 27 декември 1933 г., селището, обслужващо станцията, язовирът и алуминиевият завод са обединени с няколко съседни селища в град, наречен Волховстрой. Това име градът носи до 1940 г., когато е преименуван на Волхов.

Промишленост[редактиране | редактиране на кода]

  • Волховска ВЕЦ „Владимир Илич Ленин“
  • Волховски алуминиев завод
  • „Талосто“ – завод за сладолед

Забележителности[редактиране | редактиране на кода]

  • Железопътната гара
  • Стара Ладога (първата столица на древноруската държава) – на 6 км северно от Волхов
  • Волховската ВЕЦ (дело на инж. Хенрих Осипович Графтио) – една от емблемите на съветския авангарден конструктивизъм

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Побратимени градове[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Волхов (город)“ и страницата „Volkhov“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на техните съавтори. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.