Направо към съдържанието

Волче Наумчески

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Волче Наумчески
Волче Наумчески
писател от Социалистическа Република Македония
Роден
Починал
20 март 1980 г. (64 г.)

Волче Наумчески (на македонска литературна норма: Волче Наумчески) е поет и писател за деца от Социалистическа Република Македония.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 18 януари 1916 година в Прилеп, тогава под контрола на Българската армия по време на Първата световна война. Участва в комунистическата съпротива във Вардарска Македония под името Вълчо. По време на българското управление на Вардарска Македония (1941 - 1944) година е прехвърлен в София, където се включва в Македонския литературен кръжок. След това се връща в Югославия. След войните работи в МВР, в отдела за пропаганда и агитация. Автор е на стихосбирки за деца и възрастни, сред които са „Поема за злото“, „Пролетни желби“, „Виорно знаме“ и „Седумдесет цветови“. Член е на Дружеството на писателите на Македония от 1967 година. Умира на 20 март 1980 година в Скопие. Носител е на литературната награда „11 октомври“ за цялостно творчество.[1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Котевска, Милка и др. Повоените македонски писатели. Битола, Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“. с. 174. Посетен на 18 април 2014 г.