Врело (пещера)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Емблема за пояснителна страница Вижте пояснителната страница за други значения на Врело.

Врело
Врело
Vrelo Cave steps (8172273921).jpg
North Macedonia relief location map.jpg
41.9339° с. ш. 21.2958° и. д.
Местоположение в Северна Македония
Локация Северна Македония
Врело в Общомедия

Врело (на македонска литературна норма: Врело) е система от две пещери (подводна и надземна) в каньона Матка близо до Скопие, Северна Македония. Името Врело се отнася по-скоро към разположената на повърхността пещера докато подводната ѝ част се нарича Подврело.

Пещерата е разположена на десния бряг на река Треска като подводната ѝ част достига дълбочина над 240 m, което я нарежда сред най-дълбоките подводни пещери в Европа и света и на първо място на Балканския полуостров.[1] Дължината на пещерата е 450 m, а височината - 98 m.[2] Въпреки че е изследвана нееднократно от местни и чуждестранни водолазни експедиции, Врело все още крие много тайни и никой не е успял да установи на каква дълбочина е нейното дъно.[3] През 2009 г. Министерството на икономиката на Македония отделя нови 1300 евро за проучвания, тъй като пещерата е сред номинираните за новите седем чудеса на света.[4]

В пещерата има множество сталактити и сталагмити, а най-впечатляващи са т.нар. колони близнаци с кристалнобял цвят и височина около 6 m. Врело има две езера - малко с формата на цифрата шест и голямо. Малкото езеро достига ширина 8 m, дълбочина и дължина 15 m. Голямото е с дължина 35 m, ширина 15 m и дълбочина 15-18 m. Езерата са се образували едва в 1936 г. след строежа на водохранилището на Матка.

Врело е обитавано от колония прилепи.[5]

В пещерата има и т.нар. „концертна зала“, в която след като тя е била отворена за посетители е свирила Филхармонията на Македония[6]. Вляво от тази зала се виждат камъни изписани със знаци, вероятно писменост, която тепърва трябва да бъде изследвана и разчетена.

Пещерата се посещава от туристи като достъпът се осъществява с лодки (достигането до входа на пещерата е за около 20 минути).

Източници[редактиране | редактиране на кода]

     Портал „Македония“         Портал „Македония