Втора източна кампания

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Втора източна кампания
Информация
Период1 – 12 август 1898 г.
Мястопровинция Ориенте, Куба
РезултатПобеда за Куба
Страни в конфликта
Кубински революционериИспания Кралство Испания
Командири и лидери
Каликсто Гарсия
Хесус Раби
Хосе Капоте
Марио Гарсия
Испания Валериано Вейлер
Испания Рамон Бланко
Сили
35 000 войници7 800 войници
Жертви и загуби
624 убити2 365 убити

Втората източна кампания е се провежда между 1 и 12 август 1898 г. в провинция Ориенте на Куба по време на Кубинската война за независимост. Това е най-кратката военна кампания от цялата война и тази, която отбелязва края на испанското владичество в Куба и на Испанската империя в Латинска Америка.

Кампанията[редактиране | редактиране на кода]

Основните битки на тази кампания са в Гуаимаро през септември 1896 г., Каскоро от септември до ноември 1896 г., Хигуани и Баире, и двете през март 1897 г., превземането на Лас Тунас през август 1897 г. и битката при Гуиса от ноември 1897 г.[1]

След влизането на Съединените щати във войната през юни 1898 г., усилията на генерал Каликсто се фокусират върху подпомагането на американския десант в източна Куба и в битките при Ел Кани и хълма Сан Хуан. Войната завършва през август 1898 г., а с нея и Втората източна кампания.

Наборът от действия, извършени в провинция Ориенте, не само с голям набор от оръжия, но също така доказва силата на Кубинската освободителна армия две години и половина след началото на войната. Кампанията води до победа за кубинците.

Последица[редактиране | редактиране на кода]

Победата в тази важна военна кампания води до засилване на войната в Източна Куба, както и до доказване, че кубинските сили са активни и опитни в битка, противодействайки на испанските медийни кампании, които се опитват да потвърдят, че кубинците са победени и близо да се предадат. По същия начин кубинските сили постигат важни военни победи, включването на голям брой новобранци в редиците на Кубинската освободителна армия и получаването на нови оръжия и амуниции.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. José Abreu Cardet. El ataque a Tunas por Calixto García // July 19, 2019. Архивиран от оригинала на October 30, 2020. Посетен на October 25, 2020.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Second Eastern Campaign в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​