Превземане на Лас Тунас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Превземане на Лас Тунас
Информация
Период27 – 30 август 1897 г.
МястоЛас Тунас, провинция Ориенте, Куба
РезултатПобеда за Куба
Страни в конфликта
Кубински революционери
Подкрепа от:
Испания Кралство Испания
Командири и лидери
Каликсто Гарсия
Хосе Капоте
Марио Гарсия
Фредерик Фънстън[1]
Сили
1 200 войници
300 кавалерия
6 оръдия
350 войници
100 доброволци с артилерия
Жертви и загуби
29 убити
60 ранени
161 убити
176 ранени
409 пленени

Превземането на Лас Тунас е част от Кубинската война за независимост. Продължава от 27 до 30 август 1897 г. в Лас Тунас, Ориенте.

Превземането[редактиране | редактиране на кода]

В последните дни на август 1897 г. силите, командвани от генерал-лейтенант Каликсто Гарсия, обсаждат важния военен площад Виктория де Лас Тунас, който е почти необитаем, тъй като повечето от жителите му бягат в джунглата.

След три дни кървава битка кубинските сили успяват да накарат испанския гарнизон да се предаде и да превземат площада, след което го подпалват, но не и преди да конфискуват важни складове с оръжия и боеприпаси, както и храна и лекарства.[2] Загубите в битката се състоят от 29 убити и 60 ранени за кубинците и 161 убити, 176 ранени и 409 пленени от испанците.

Последица[редактиране | редактиране на кода]

Превземането на Лас Тунас представлява много важна военна победа за Кубинската освободителна армия, както и деморализиращо поражение за испанската армия. На медийно ниво това служи за дискредитиране на пропагандната кампания, която капитан генерал Валериано Вейлер провежда относно неговото предполагаемо „умиротворяване“ на Куба и предполагаемия „успех“ на неговата внушаваща страх армия. Това представлява едно от последните испански военни поражения, преди освобождаването на Вейлер от поста глава на Куба и обнародването през ноември същата година на Автономната харта, която се опитва да успокои вълненията за независимост чрез предоставяне на автономия, нещо, което не проработва. Испания губи Куба, Пуерто Рико, Филипините и Гуам през 1898 г. от Съединените щати.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Pedro Roig. La Toma De Victoria De Las Tunas – 28 De Agosto De 1897 // August 28, 2018. Посетен на July 29, 2022.
  2. José Abreu Cardet. El ataque a Tunas por Calixto García // July 19, 2019. Архивиран от оригинала на October 30, 2020. Посетен на October 25, 2020.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Capture of Las Tunas в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​